avtotrade header img

Povračilo letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu

Letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu (cestno takso), plačujejo uporabniki cest za cestna motorna vozila in priklopna vozila. Letno dajatev za uporabo ni potrebno plačevati za traktorje, traktorske priklopnike, kolesa z motorjem in lahke priklopnike. Lastnik motornega oz. priklopnega vozila plača letno dajatev za uporabo cest pred postopkom izdaje prometnega dovoljenja. Letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu je mogoče plačati tudi za krajše oziroma daljše obdobje od enega leta. Letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu je potrebno plačati v celoti, za obdobje veljavnosti prometnega dovoljenja.

Vračilo vplačanega dela letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu:

  • ob vsaki odjavi vozila se v elektronski obliki izvede zahtevek za vračilo sorazmernega dela letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu. Vračilo sorazmernega dela letne dajatve vozil v cestnem prometu izvede pristojna UE in se vrne stranki na njen TRR oz. po poštni nakaznici na naslov prejemnika le v izjemnih primerih.

Letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu plačate z:

  • gotovino,
  • plačilno ali kreditno kartico (BA MAESTRO, MASTER CARD, EUROCARD, VISA),
  • bančno nakazilo.

Podatki za nakazilo za fizične osebe:
Prejemnik: PRORAČUN RS Številka TRR: 01100-1000327568 Sklic: 11 24155-7046057 + datum plačila (oblika: ddmmyy ali ddmmyyyy) Namen: plačilo letne dajatve za uporabo cest + vnesite registrsko številko vozila ali številko šasije, Sklic.

Podatki za nakazilo za pravne osebe:
Prejemnik: PRORAČUN RS Številka TRR: 01100-1000327471 Sklic: 11 24155-7046049 + datum plačila (oblika: ddmmyy ali ddmmyyyy) Namen: plačilo letne dajatve za uporabo cest + vnesite registrsko številko vozila ali številko šasije.