avtotrade header img

SVETOVNA PREMIERA KIA EV6

EV6: prvo drzno, izvirno in inventivno baterijsko električno vozilo nove znamke Kia

Doseg 510 km z enim polnjenjem (WLTP), 2WD in AWD pogon, GT in GT Line različica
EV6 GT pospeši od 0 do 100 km/h v le 3,5 sekunde; največja hitrost 260 km/h;
800-voltno zelo hitro polnjenje (z 10 % na 80 %: 18 min); 100 km: manj kot 4,5 min
Nova funkcija vehicle-to-load (V2L)
Novi asistenčni sistemi: asistenca na avtocesti (HDA2), daljinsko parkiranje (RSPA) …

30.3.2021

Novi Kia EV6 prinaša dolg doseg, električno moč z ničelnimi emisijami, 800-voltno zelo hitro polnjenje in značilen slog na trgu križancev in športnih terencev. EV6 je Kiin prvi model, ki je narejen na znamkini novi namenski platformi za baterijska električna vozila (BEV).

Ta pionirski križanec – prvi izključni BEV, izdelan v skladu s Kiino novo oblikovalsko filozofijo Združeni kontrasti – predstavlja v prihodnost usmerjeno EV oblikovanje, zaznamovano z visokotehnološkimi podrobnostmi. Poganja ga izključno električna energija, z možnostjo izbire različnih dosegov in pogonov z ničelnimi emisijami.

EV6 GT pospeši od 0 do 100 km/h v le 3,5 sekunde; največja hitrost 260 km/h; 800-voltno zelo hitro polnjenje z 10 % na 80 % v 18 minutah; 100 km v manj kot 4,5 minute

800-voltno zelo hitro polnjenje modelu EV6 omogoča, da baterijo z 10 % na 80 % napolni v zgolj 18 minutah, medtem ko lahko različica GT, namenjena ljubiteljem še bolj vznemirljive vožnje, od 0 do 100 km/h pospeši v pičlih 3,5 sekunde in se lahko pohvali z največjo hitrostjo kar 260 km/h.

EV6 je prvi namenski BEV, ki ga je Kia izdelala na povsem novi električni globalni modularni platformi (E-GMP) in predstavlja prvi del Kiinega prehoda v novo ero elektrifikacije pod novim sloganom znamke, ‘Movement that inspires’ (slov. Gibanje, ki navdihuje). Prav tako predstavlja začetek srednjeročne in dolgoročne strategije za baterijska električna vozila, priključno hibridna (PHEV) in hibridna (HEV) vozila, ki bodo do leta 2030 predstavljala 40 odstotkov Kiine celotne prodaje, z letno prodajo 1,6 milijona okolju prijaznejših vozil. Kot del tega cilja namerava Kia do leta 2030 povečati prodajo BEV-jev na 880.000 vozil ter tako postati globalno največji prodajalec tovrstnih vozil. EV6 je prvi od skupno 11 Kiinih novih BEV modelov do leta 2026 – 7 jih bo izdelanih na E-GMP platformi, štirje EV derivati pa na temelju obstoječih modelov.

“EV6 je utelešenje nove Kie. Rodila se je, da z drznim oblikovanjem, progresivnim inženiringom, inovativnimi tehnologijami in vznemirljivimi električnimi zmogljivostmi navdihne vsako potovanje,” je dejal Ho Sung Song, predsednik in direktor Kie, ter dodal: “EV6 predstavlja tudi začetek Kiine dolgoročne predanosti trajnostni mobilnosti, ki bo pospešila prihod ne samo čistega prevoza, temveč tudi čistih izdelkov, materialov in izdelave.”

Model EV6 bodo proizvajali v Južni Koreji. Prodaja v Evropi se začne v drugi polovici letošnjega leta, na nekaterih trgih so možne spletne rezervacije že od 30. marca.

Novi oblikovalski jezik predstavlja ravnotežje med nasprotnima silama

EV6 je oblikovan v skladu s Kiino novo oblikovalsko filozofijo Združenih kontrastov, ki je navdih našla pri kontrastih iz narave in človeštva. V središču oblikovalske filozofije je nova vizualna identiteta, ki vzbuja pozitivne sile in naravno energijo, s kontrastnimi kombinacijami ostrih stilističnih elementov in kiparskih oblik.

Karim Habib, višji podpredsednik in vodja Kiinega globalnega oblikovalskega središča, razloži: “EV6 je kot Kiino prvo izključno električno vozilo primer k človeku usmerjenega, progresivnega oblikovanja in elektrificirane moči. Močno verjamemo, da je EV6 prepričljiv in pomemben model za novo EV ero. S kombinacijo sodobnih visokotehnoloških pripomočkov nameravamo z EV6 ustvariti prepoznavno in vplivno oblikovanje, obenem pa nuditi namenski EV, ki bo definiral našo prihodnost.”

GT različica modela EV6, ki je oblikovana, da ponudi nekaj drugačnega v razredu križancev, prinaša značilno, vplivno zunanjost s high-tech pripomočki in izjemnimi zmogljivostmi Kiinega električnega vozila.

Spredaj je Kiina ‘tigrova maska’ dobila drugačen videz, prilagojen digitalni dobi. Dnevne luči, ki so del ‘digitalne tigrove maske’, so dobile eleganten, moderen videz in vključujejo ‘sekvenčni’ dinamični vzorec osvetlitve, pod njim pa nizko postavljena odprtina za zajem zraka vizualno razširi prednji del vozila ter poudarja svojo high-tech podobo.

Bočni profil prikazuje silhueto, navdihnjeno s križanci, ki je moderna, elegantna in aerodinamična. Prepoznavna linija se razteza vzdolž dna vrat ter se vzpenjajoč ukrivlja proti zadnjim kolesnim lokom, s čimer vizualno podaljša profil vozila. Zadek, delno zasnovan s ciljem doseganja vrhunskih aerodinamičnih zmogljivosti, prinaša padajoči zadnji C stebriček s črnimi sijajnimi vložki, ki vizualno razširijo okno. Nad tem je strešni spojler, ki zrak potiska navzdol proti spodnjemu spojlerju, nameščenemu nad edinstvenimi lučmi.

Notranjost je vsestranska in prostorna, zahvaljujoč ravni bateriji pod dnom

Oblikovanje notranjosti, ki je značilno za EV dobo, s pridom izkorišča prednosti Kiine namenske E-GMP platforme. Kljub kompaktnim zunanjim meram 2.900 milimetrov dolga medosna razdalja v kabini omogoča podobno veliko prostora kot ga ponujajo srednje veliki športni terenci.

Jochen Paesen, podpredsednik notranjega oblikovanja, je komentiral: “Ljudi najprej pritegne zunanjost vozil, a se na koncu zaljubijo v notranjost, kjer preživijo večino svojega časa. Zato je bilo za nas oblikovanje navdihujoče notranjosti EV6 najbolj pomembno. Verjamemo, da lahko EV6 navdihuje stranke, da sprostijo svojo ustvarjalnost.”

Eden najbolj izstopajočih elementov je infotainment zaslon. Enostavni obliki širokega zaslona in armaturne plošče dajeta notranjosti občutek odprtosti.

Sprostitveni sedeži so tanki, lahki in sodobni ter odeti v moderne, vizualno zanimive in robustne tkanine, narejene iz predelane plastike, pri čemer je prihranek enakovreden 111 plastenkam za vodo.

EV6 nudi inteligentno in prilagodljivo razporeditev v kabini in obilo odlagalnih prostorov, vključno s 520-litrskim (VDA) prtljažnikom z dvignjenimi sedeži v 2. sedežni vrsti. S spuščenimi sedeži v 2. vrsti se prostornina prtljažnika poveča na 1.300 litrov. Avto ima spredaj pod motornim pokrovom dodatnih 52 litrov prostornine za shranjevanje pri 2WD različicah oz. 20 litrov pri AWD različicah.

Električna moč: dolg doseg, štirikolesni pogon in ničelne emisije

EV6 kupcem na izbiro ponuja več možnosti povsem električnega pogona z ničelnimi emisijami, vključno z visokonapetostnim baterijskim sklopom z dolgim dosegom (77,4 kWh) in standardnim dosegom (58 kWh). EV6 GT-line je prav tako na voljo z dolgim in standardnim dosegom, medtem ko je EV6 GT na voljo le z baterijskim sklopom z dolgim dosegom. To je Kiino prvo električno vozilo, ki je na voljo z 2-kolesnim (2WD) ali 4-kolesnim pogonom (AWD) – slednji nudi izboljšane dinamične zmogljivosti tudi v najbolj zahtevnih pogojih.

EV6 2WD z zmogljivostjo baterije 77,4 kWh lahko z enim polnjenjem prevozi več kot  510 kilometrov po WLTP kombiniranem načinu merjenja. Z največjim navorom 605 Nm, ki je na voljo pri AWD izvedenki, lahko EV6 od 0 do 100 km/h pospeši v le 5,2 sekunde. Baterijski sklop z zmogljivostjo 77,4 kWh z elektro motorjem z močjo 168 kW (229 KM) prenaša moč preko zadnjih koles, medtem ko AWD izvedenka na prednja in zadnja kolesa prenaša svojih 239 kW (325 KM).

Izvedenka z zmogljivostjo baterije 58 kWh omogoča EV6 pospešitev od 0 do 100 km/h v 6,2 sekunde, z največjim navorom 605 Nm (AWD izvedenka). Ta različica z elektro motorjem z močjo 125 kW ima zadnji pogon, medtem ko ima AWD izvedenka dva elektro motorja, ki na prednji in zadnji par koles prenašata skupno 173 kilovatov (235 KM).

Prilagodljivost platforme za izjemne električne zmogljivosti

Kiina nova namenska platforma E-GMP z modularizacijo in standardizacijo zmanjša zapletenost ter omogoča hiter in prilagodljiv razvoj izdelkov z različnimi značilnostmi. Ta prilagodljiv razvoj lahko zadovoljuje različne potrebe strank glede zmogljivosti modela, kot npr. pri EV6.

EV6 GT, opremljen z dvema elektro motorjema skupne moči 430 kW, prenaša električne zmogljivosti na višjo raven. Z navorom kar 740 Nm različica GT AWD pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj 3,5 sekunde in lahko doseže najvišjo hitrost 260 km/h. S softverskim dodatkom elektronskega diferenciala z omejenim zdrsom, ki ga ima le različica EV6 GT, lahko vozniki uživajo v zanesljivem nadzoru in dinamični vožnji ter vodljivosti v vseh voznih pogojih.

“EV6 GT dokazuje naš vodilni položaj na področju tehnologije, zahvaljujoč kombinaciji izjemno hitrega polnjenja in pospeškov, značilnih za superšportne avte. Z našo namensko EV platformo nam ni treba sprejemati kompromisov med navdihujočo prostornostjo in zmogljivostmi,” je povedal Albert Biermann, predsednik in vodja oddelka za raziskave in razvoj pri avtomobilski skupini Hyundai Motor Group, katere del so sestrske znamke Hyundai, Kia in Genesis.

800-voltno zelo hitro polnjenje
80-odstotna napolnjenost v 18 minutah; nova funkcija vehicle-to-load (V2L)

EV6 nudi možnost 800V in 400V polnjenja, pri katerem uporabnik ne potrebuje dodatnih komponent ali adapterjev. Vozilo je zmožno z zelo hitrim polnjenjem napolniti baterijo od 10 do 80 odstotkov napolnjenosti v zgolj 18 minutah pri vseh različicah modela, do 100 km dosega pa jo lahko napolni v manj kot štirih minutah in pol (2WD s 77, 4-kWh baterija).

Sistem polnjenja je bolj prilagodljiv kot pri prejšnji generaciji BEV-jev, zahvaljujoč integrirani krmilni enoti polnjenja (ICCU), ki omogoča novo funkcijo vehicle-to-load (V2L), s katero lahko električni porabniki porabljajo energijo iz baterije vozila. Funkcija V2L lahko dobavlja do 3,6kW moči in lahko zagotovi dovolj elektrike za hkratno delovanje 55-palčnega televizorja in klimatske naprave za več kot 24 ur. Sistem lahko prav tako polni drugo električno vozilo. Z več kot 35-odstotno napolnjene baterije lahko EV6 vleče tovor do 1.600 kg. Skupaj s funkcijo V2L lahko lastniki EV6 vzamejo s sabo vse, kar potrebujejo za avanturo na prostem s prijatelji in družino ter vse to počno z ničelnimi emisijami.

Rekuperacija energije – maksimalna učinkovitost za kar se da velik doseg
EV6 je opremljen s tehnologijami za rekuperacijo energije z namenom doseganja maksimalnega dosega z enim polnjenjem. Tu je Kiina najnovejša generacija energijsko učinkovite toplotne črpalke, ki uporablja odvečno toploto iz hladilnega sistema vozila. To omogoča, da lahko avto pri minus sedmih stopinjah Celzija doseže 80 % dosega, ki je sicer na voljo pri 25 stopinjah Celzija.

Prav tako je na voljo najnovejša generacija Kiinega pametnega regenerativnega zavornega sistema, ki se ga upravlja z ročicami za volanskim obročem, kar voznikom omogoča hitro in enostavno upočasnjevanje vozila ter rekuperacijo kinetične energije za doseganje maksimalne učinkovitosti in posledično daljšega dosega. Vozniki lahko izbirajo med kar šestimi stopnjami regenerativne zavorne sile (brez, 1 do 3, ‘i-PEDAL’, ali auto način), odvisno od želene stopnje rekuperacije energije. Način ‘i-PEDAL’ omogoča vozilu skladiščenje maksimalne količine energije zaviranja ter zagotavlja nežno ustavljanje vozila brez pritiskanja zavorne ročice.

Novi povezljivostni in informacijsko-zabavni pripomočki za EV dobo

EV6 prinaša skupek tehnologij, ki izboljšujejo varnost, povezljivost in infotainment. Njihov namen je ponujati varnejša, enostavnejša in manj stresna potovanja.

Visoko tehnološki informacijsko-zabavni sistem vključuje dva 12-palčna zaslona. Ukrivljena zaslona imata tanke plošče s filmsko plastjo ter izkoriščata novo strukturo in napredno tehnologijo za zmanjšanje svetlobnega učinka. Merilniki in infotainment sistem so videti kot da bi bili del ene celote. Zajetna steklena površina, ki se razteza od volanskega obroča do sredine vozila, pred voznikom prikazuje digitalne merilnike ter informacijsko-zabavni sistem nad sredinsko konzolo.

EV6 prinaša tudi obogateno resničnost (AR), ki se prikazuje na projicirnem zaslonu (head-up display), ki projicira potovalne informacije na vetrobranskem zaslonu v voznikovem vidnem polju. Sistem prikazuje opozorila asistenčnega sistema (ADAS), podrobnosti o hitrosti vozila ter podrobnejša navigacijska navodila (turn-by-turn).

Na voljo je tudi zmogljiv surround avdio sistem Meridian® s 14 zvočniki, prvi, ki je namenjen Kiinim BEV-jem z namenom zagotavljanja resnično izjemne zvočne izkušnje. Avdio sistem s 14 zvočniki je razvil Meridian, ki prinaša najnovejšo tehnologijo tega britanskega avdio specialista za digitalno obdelavo signala (DSP). Meridianova filozofija zvoka je vgrajena v EV6, kar bo uporabnikom omogočalo uživanje v vožnji z naravnim in avtentičnim zvokom. Sistem zvočnikov ponuja tudi Active Sound Design (ASD), novo funkcijo, s katero Kia voznikom nudi povratno informacijo zvoka v skladu s hitrostjo vozila in upravljanjem preko uporabniškega vmesnika.

Napredni asistenčni sistemi, tudi asistenca na avtocesti (HDA2) in daljinsko parkiranje (RSPA)
EV6 zahvaljujoč svojim vozniškim asistenčnim sistemom (ADAS) nudi vrhunsko varnost in udobje. S tem na vsakem potovanju zmanjšuje nevarnost in stres med vožnjo ter ščiti potnike in ostale udeležence v prometu.

Sistem za varno zapuščanje vozila (SEA) pomaga pri preprečevanju bočnega trka ob izstopanju iz EV6. Ko potnik odpre vrata, da bi izstopil iz vozila, ga sistem opozori na približevanje vozila od zadaj. SEA takrat samodejno zaklene vrata.

Sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LFA) pomaga ohranjati vozilo na sredini voznega pasu. Med vožnjo lahko s pritiskom na gumb prižigamo in ugašamo LFA.

Asistenca na avtocesti druge stopnje (HDA 2) ohranja nastavljeno razdaljo in hitrost na avtocesti glede na vozilo spredaj ter prav tako pomaga ohranjati vozilo na sredini voznega pasu, tudi v zavojih. V primeru, da vozilo na sosednjem pasu vozi preblizu vašemu, HDA 2 prilagaja smer EV6, v izogib morebitnemu trku. V primeru, da ima voznik obe roki na volanskem obroču in vozi nad določeno hitrostjo, HDA 2 vozniku omogoča, da z enim klikom na stikalo smerokaza premakne vozilo na želeni pas.

Daljinsko parkiranje (RSPA) omogoča daljinsko parkiranje ali zapuščanje parkirnega mesta s pritiskom na gumb, četudi voznik ni v vozilu.

EV6: prvo drzno, izvirno in inventivno baterijsko električno vozilo nove znamke Kia
EV6 predstavlja prvi korak na novo preoblikovane znamke Kia in njene obljube o navdihovanju ljudi z drznim oblikovanjem, progresivnim inženiringom ter inovativnimi in namenskimi tehnologijami. Kiina vizija je ustvarjati trajnostne mobilnostne rešitve s svojo pravkar začeto ambiciozno preobrazbo v znamko mobilnostnih rešitev prihodnosti.