avtotrade header img

»STORIE ALFA ROMEO«, DESETA EPIZODA – GIULIA IN STELVIO IZRAŽATA 110 LET ITALIJANSKE ODLIČNOSTI

  • Serija »Storie Alfa Romeo« se je zaključila pretekli teden ob 110. obletnici znamke z izpostavitvijo modelov, ki poosebljata 110 let elegance in tehnološke odličnosti in ju označuje izraz »Made in Italy«.
  • Giulia in Stelvio sta popolna predstavnika »mehanike čustev« – projekta, ki voznika vedno postavlja v središče izjemne vozne izkušnje.
  • Zaradi pristopa »od zgoraj navzdol« sta modela Giulia in Stelvio razvita na osnovi izjemnih različic Quadrifoglio.
  • Izvrstna zmogljivost je del genske zasnove obeh modelov, ki sta v različicah Quadrifoglio postavila rekorde v svojih kategorijah na dirkališču Nürburgring.
  • Že ob svoji predstavitvi je prvo SUV vozilo znamke Alfa Romeo postalo najhitrejše SUV vozilo v zgodovini.
  • Rekordi proge so samo del celotne zgodbe: Giulia in Stelvio sta modela Alfa Romeo z največ nagradami do sedaj.

Alfa Romeo se vrača na Nürburgring

Predstavljajte si, da ste tam in nebo nad progo Nordschleife je videti kot mogočna slikovita kulisa.   Osupljivi oblaki se dvigujejo nad zeleno krono dirkališča. Zrak je suh in hladen… kot nalašč za vožnjo. Dva meseca po predstavitvi je Giulia Quadrifoglio izzvana, da osvoji progo, na kateri so vozila Alfa Romeo zmagala že večkrat: »Grüne Hölle« ali »zeleni pekel« dirkališča Nürburgring.

Zlovešče ime ji je po vsej verjetnosti nadel sir Jackie Stewart v 60. letih 20. Stoletja – to je proga, kot bi jo zasnoval sam hudič… več kot 70 zavojev v kombinaciji z izmenjavajočimi se ravninami ter dvigi in spusti s 300 metri višinske razlike.

Giulia Quadrifoglio čaka na štart. Ni posebej pripravljena – ni opremljena z brezprofilnimi pnevmatikami in nima varnostnega loka. Videti je popolnoma enako kot avtomobil iz prodajnega salona. Če voznik ne bi imel čelade, bi bil v kavbojkah in polo majici videti kot popolnoma običajen voznik. Za štart se ne bodo prižgale zelene luči, na cilju ne bo črno-bele kariraste zastavice, vendar pa raven adrenalina ne bi mogla biti višja, saj se podira rekord.

Voznik na izbirnem stikalu Alfa DNA aktivira dirkaški način »Race« in hrupno pospeši. Čez 7 minut in 32 sekund se lahko znova sprosti. Štoparica pokaže izvrsten čas: prejšnji rekord iz leta 2015 je izboljšan za sedem sekund.

Komaj leto zatem se Stelvio izkaže za še boljšega: na koncu kroga se štoparica ustavi 8 sekund prej kot pri prejšnjem rekordu te kategorije.

Giulia in Stelvio sta na eni najtežjih prog na svetu dokazala, da sta najhitrejša limuzina in najhitrejše SUV vozilo v zgodovini. To je rekord, ki ga bo težko prekositi.

Kdo je Giorgio?

Ime Giorgio se je v strokovnih revijah pojavilo leta 2013 – poročali so, da je na poti nova generacija vozil Alfa Romeo, ki bo izdelana na platformi Giorgio. Odzivi na družbenih omrežjih so bili izjemni. Vsi so se spraševali, kaj bi lahko to ime pomenilo. Romantiki so menili, da bi lahko bilo poklon Taziu Giorgiu Nuvolariju. Drugi so menili, da je ime Marchionnejeva osebna izbira. Skrivnost ni bila nikoli razkrita. Izkazalo se je, da ima Giorgio lahko pogon na zadnji kolesi in na vsa štiri kolesa ter da so njegovi cilji zelo ambiciozni.

Družba je načrtovala velike investicije v platformo in tovarno v Cassinu, kjer naj bi nove modele izdelovali. Poleg tega je svoje največje tehnične talente združila v posebne »možganske truste«. Inženirjem in oblikovalcev je bilo naročeno, naj pozabijo na stara pravila in navade, naj razmišljajo inovativno ter naj »verjamejo, sanjajo in ustvarjajo«.

Kdo so »Skunks«?

Člani ekipe Giorgio so se izolirali od ostalih ekip v tovarni in se posvečali izključno novi platformi. V korporativnem žargonu so dobili novo ime, ki so ga z veseljem sprejeli. Za obrazložitev vzdevka in njegovega izvora se moramo vrniti sedemdeset let v preteklost.

Clarence Leonard »Kelly« Johnson ni bil oblikovalec v družbi Alfa Romeo, vendar je njegova zgodba vseeno zelo pomembna. Bil je letalski inženir pri družbi Lockheed Martin in je leta 1943 sprejel vodenje posebnega projekta – da v pičlih šestih mesecih iz nič razvije lovsko letalo, ki bo  spremenilo situacijo na nebu v drugi svetovni vojni. Nemogoč izziv je sprejel pod pogojem, da ima glavno besedo pri vodenju postopkov. Ob koncu dogovorjenega roka, celo en teden prej, je predstavil revolucionarni prvi ameriški reaktivni lovec »XP-80 Shooting Star«. Njegova ekipa se je imenovala »Skunk Works«.

Tako so člani delovne skupine platforme Giorgio v tovarni dobili ime »Skunks«. Tudi oni so začeli »iz nič« ter imeli izjemno kratke roke in zelo ambiciozno nalogo: voznika vrniti v središče izkušnje in ustvariti vozno izkušnjo, ki izpolnjuje vrednote in tradicijo znamke Alfa Romeo. Na njihovem delu temelji celotna nova generacija vozil Alfa Romeo.

Predstavitev Giulie v novem muzeju Alfa Romeo

Različica, ki najbolje izraža temeljne značilnosti platforme Giorgio, je najbolj športni model – Giulia Quadrifoglio. Dolgo pričakovana predstavitev je bila strogo zaupna operacija – mediji niso dobili nobene fotografije ali tehnične značilnosti. Sporočili niso niti imena modela. Novi model Giulia je bilo javnosti predstavljen na poseben dan – 24. junija 2015, ko je znamka praznovala svoj 105. rojstni dan. Ob zvokih Puccinijeve skladbe »Nessun dorma« je maestro Andrea Bocelli zaželel dobrodošlico Giulii v prostorih prenovljenega muzeja Museo Storico Alfa Romeo v Areseju. Preteklost in prihodnost sta si podali roke.

Novi model Giulia

Cilji novega modela so zapisani v zgodovino znamke – moderni in inovativni motorji, popolna porazdelitev teže, edinstvene tehnične rešitve, najboljše razmerje med težo in močjo v kategoriji ter izjemna oblika z nezgrešljivim italijanskim šarmom.

Motorji modela Giulia so bili popolnoma novi in izdelani iz aluminija. 6-valjni bencinski motor z dvema turbopolnilnikoma v modelu Quadrifoglio se je ponašal s 375 kW (510 KM) pri navoru 600 Nm, kar so izjemne vrednosti za limuzino s štirimi vrati. Teža in materiali so bili zasnovani tako, da so jamčili popolno porazdelitev teže – 50/50 med obema osema.

Številne inovativne tehnične rešitve so bile osupljive: celoten avtomobil je poosebljal nov koncept. Sprednje vzmetenje ima dvojno nihajno roko in polvirtualno krmilno os. Tako je mogoče bolje nadzirati kot vzmetenja in zagotavljati optimalni oprijem na cesti. Spodnji vodili ustvarjata »škarjasto« gibanje, ki vzbuja linearni občutek v vseh pogojih in se ponaša z rekordnim krmilnim razmerjem (manj kot 12 : 1). Na zadnji osi so uvedli novo shemo Alfalink™, večtočkovni sistem s štirimi vodili in pol, ki je trden pri zavijanju in hkrati prožen po dolžini. Obe rešitvi so zasnovali in izdelali v tovarni Alfa Romeo.

Lahka in vedno pod nadzorom

Za zagotavljanje optimalnega razmerja med težo in močjo so pri vseh delih Giulie uporabljeni ultralahki materiali: aluminij (za podvozje in glavo motorja, dele karoserije ter vzmetenje), kompozit aluminija in plastike (za zadnji nosilec) ter ogljikova vlakna (za pogonsko gred, pokrov motorja in streho ter tudi za osnovo sprednjih sedežev). Gola karoserija tehta le 322 kg. Ekipa za elektroniko je dobila nalogo, da izboljša varnost in užitek pri vožnji, ne da bi vozniku odvzela njegovo svobodo. Kot rezultat je ekipa platforme Giorgio razvila določene sisteme z jasnim odtisom družbe Alfa Romeo: od nadzora oprijema Q4 ASR (ki samodejno ukrepa le, ko je to nujno potrebno) in integriranega zavornega sistema (ki upravlja zavorne naprave in nadzor stabilnosti) do linearnega zdrsa diferenciala (ki izboljšuje odzivnost pri zavijanju) in vektorskega usmerjanja navora (ki na programiran način usmerja moč v zadnja kolesa, s čimer izboljšuje oprijem in pripravljenost krmilnega sistema). Za koordinacijo vseh funkcij so bili vpeljani »supermožgani«, sestavljeni iz ekskluzivnega sistema nadzora podvozja.

Izjemno dinamično zmogljivost dopolnjuje stroga in minimalistična zasnova, ki italijanski značaj avtomobila odkriva v elegantni skladnosti mer in tehnično superiornost v izjemnih aerodinamičnih rezultatih (0,25 Cx).

Kaj si delita Giulia in Quadrifoglio

Pri ustvarjanju ultrašportnih različic skoraj vsi proizvajalci nadgradijo osnovni model. Pri tem pogosto prikrojijo strukturne elemente, da znižajo težo in izboljšajo zmogljivost. Ta vozila izdelujejo na ločenih proizvodnih linijah in v številnih primerih uporabljajo druge dobavitelje. Giulia izhaja neposredno iz različice Quadrifoglio, in to ne samo po videzu. Oba avtomobila si delita enako konstrukcijo, enake lahke materiale, večino mehanskih sistemov in isto proizvodno linijo v Cassinu. Rezultat je edinstven avtomobil v svoji kategoriji – vsaka Giulia ima enako porazdelitev teže med sprednjim in zadnjim delom, enako togost vozila ter enake krmilne in vzmetne sisteme kot najbolj športne različice avtomobila.

Stelvio: prvi SUV znamke Alfa Romeo

Platforma Giorgio ni bila razvita samo za model Giulia. Prišel je čas, da se Alfa Romeo dokaže tudi v segmentu SUV vozil, na najbolj dinamičnem in inovativnem področju. Tako je bil februarja 2017 predstavljen model Stelvio: prvo SUV vozilo v zgodovini znamke. Izziv ni bil preprost: izdelati Alfo, ki bo okretna na zasneženih in makadamskih cestah, ter hkrati obdržati enako zmogljivost, vodljivost in oprijem ceste. Z drugimi besedami, izdelati je bilo treba SUV vozilo, ki ga bo mogoče voziti kot športno limuzino. V primerjavi z Giulio je višji in ima več prostora za potnike in prtljago. Gibanje vzmetenja je daljše, kar zagotavlja ustrezno oddaljenost od tal pri vožnji po makadamskih cestah. Za zagotavljanje boljše stabilnosti je tudi kolotek nekoliko širši. Enaki pa ostajajo zasnova, mehanika, nabor motorjev in elektronski sistemi. Rezultat je avtomobil »SUV zasnove s srcem Alfa Romeo«. Predstavlja nepričakovano kombinacijo, ki ponuja edinstvene vozne lastnosti.

Elegantna športnost

Giulia in Stelvio sta v svojih segmentih nedvomno vodilna avtomobila glede zmogljivosti in dinamične odzivnosti. Osnovni tehnični sistem je še vedno revolucionaren. Zaradi tega so se oblikovalci obeh avtomobilov novega modelnega leta osredotočili na izkušnjo v potniški kabini, ki zdaj nudi več užitka pri vožnji ter je varnejša in bolj povezana. Tako znamka znova dokazuje svoj položaj na tržišču – »elegantno športnost«. To je koncept, ki ga lahko opazimo v vseh obdobjih zgodovine Alfa Romeo: popolno ravnovesje med obliko, funkcionalnostjo in užitkom v vožnji. Predstavitev različic Giulia in Stelvio modelnega leta 2020 predstavlja nov korak v to smer.

Modela Giulia in Stelvio za leto 2020

Najnaprednejše rešitve v novih različicah modelov Giulia in Stelvio se osredotočajo na udobje in značilno italijansko strast do življenja. Notranjost obeh avtomobilov je preoblikovana tako, da še dodatno poudarja kakovost in eleganco. Glavna novost je informacijsko-razvedrilni sistem z 8,8-palčnim zaslonom na dotik in preprosto uporabo. Ponudbo telematske komunikacije dopolnjujejo storitve Mopar za oddaljeno upravljanje avtomobila. Inovacije na področju voznih tehnologij so postale še bolj pomembne. Novi sistem ADAS (Advanced Driving Assistance Systems) označuje prehod s prve na drugo raven avtonomije. Sistemi obveščajo voznika, ob tem pa se po potrebi aktivirajo in izboljšajo varnost vozila.

Modela Alfa Romeo z največ osvojenimi nagradami

V zadnjih petih letih sta Giulia in Stelvio postala avtomobila znamke Alfa Romeo z največ osvojenimi nagradami: 170 mednarodnih naslovov, ki so jih podelile specializirane revije in ostali mediji, izglasovale žirije strokovnjakov ali neposredni uporabniki, nagrajuje tako inovacije kot slog. Začelo se je z nagrado »Evropska karoserija leta 2016« in nadaljevalo z rastočo zbirko nagrad z različnih področij. Police s priznanji so polne, vendar še vedno osvajata nagrade, kot je »Zmogljivi avtomobil leta 2020«, ki jo je žirija strokovnjakov spletnega mesta »What Car?« Giulii Quadrifoglio podelila tretje leto zapored po primerjavi s športnimi avtomobili iz vseh tržnih segmentov. Utemeljitev je upravičeno vir ponosa za oblikovalce vozil Alfa Romeo: »zmogljiv avtomobil, ki ga lahko vozite vsak dan«.

35ca1d669d5ab12ab3bfafe26ae24b3fe2d8e9ec