avtotrade header img

PRVE FOTOGRAFIJE KIA EV6 IN PREDSTAVITEV KIINE NOVE OBLIKOVALSKE FILOZOFIJE

Filozofija temelji na 5 stebrih: drznost narave, veselje z razlogom, moč napredka, tehnologija za življenje in napetost za spokojnost

Zunanje oblikovanje EV6: visokotehnološke podrobnosti
Moderna in prostorna notranjost, ki sloni na Kiini prvi EV platformi (E-GMP)

15.3.2021

Kia Corporation je danes pokazala prve fotografije zunanjosti modela EV6, prvega izključno baterijskega električnega vozila (BEV), še ta mesec pa bo tudi njegova svetovna premiera.

Filozofija temelji na 5 stebrih: drznost narave, veselje z razlogom, moč napredka, tehnologija za življenje in napetost za spokojnost

EV6 je nastal v skladu z znamkino novo oblikovalsko filozofijo Združeni kontrasti, ki išče navdih pri nasprotjih, ki jih najdemo v naravi in človeštvu. V osrčju oblikovalske filozofije je nova vizualna identiteta, ki uporablja pozitivne sile in naravno energijo, s kontrastnimi kombinacijami ostrih slogovnih elementov in kiparskih oblik.

EV6 je z oblikovanjem, značilnim za križance, zgrajene na Kiini novi modularni platformi za električna vozila (E-GMP), Kiino prvo izključno baterijsko električno vozilo, na katerega je vplivala nova oblikovalska filozofija, ki uteleša Kiin prehod na elektrifikacijo.

“Kia EV6, naše prvo izključno električno vozilo, je primer električne moči in progresivnega oblikovanja, osredotočenega na človeka. Trdno verjamemo, da je EV6 prepričljiv in pomemben model na trgu EV-jev,” je dejal Karim Habib, višji podpredsednik in vodja Kiinega globalnega oblikovalskega centra. “Z EV6 nameravamo ustvariti značilno, vplivno oblikovanje, hkrati pa ponujati futuristična električna vozila.”

Združeni kontrasti: Kiina oblikovalska filozofija za vse prihodnje modele
Oblikovalska filozofija Združeni kontrasti je prvič uporabljena pri EV6 in bo odslej prisotna pri vseh prihodnjih Kiinih modelih. Filozofija temelji na 5 ključnih oblikovalskih stebrih: ‘drznost narave’, ‘veselje z razlogom’, ‘moč napredka’, ‘tehnologija za življenje’ in ‘napetost za spokojnost’.

Drznost narave temelji na povezanosti z naravo, s podrobnostmi, oblikami in proporci, k jih najdemo tako v naravnem kot tudi v človeškem svetu. Ta oblikovalski steber ustvarja organsko, a tehnično strukturo in se zaključi z notranjostjo vozila. Zunanje oblikovanje zaznamuje kombinacija čistih in preprostih linij z drznimi, nenehno se spreminjajočimi površinami.

Veselje z razlogom se osredotoča na občutek in ambient Kiinih bodočih modelov. Prihodnje oblikovanje bo združevalo čustveno z racionalnim ter tako ustvarjalo vozila, ki bodo s sproščanjem in navdihom vplivala na razpoloženje potnikov. To bo vplivalo tudi na sprejemanje novih organskih materialov in bolj drznih barv, ki izražajo občutek mladosti in igrivosti.

Moč napredka gradi na trenutni oblikovalski moči znamke. Z risanjem in razvijanjem veščin in strokovnosti, ki so jih pridobili v nedavnem obdobju preobrazbe, se bodo oblikovanje in videz prihodnjih modelov Kie še naprej razvijali. Prihodnje oblikovanje bo temeljilo na izkušnjah in ustvarjalnosti, ki bodo izumili novo oblikovanje.

Tehnologija za življenje sprejema nove tehnologije in inovacije, da izkoristi pozitivne vezi med ljudmi in stroji. Kiina prihodnja vozila bodo dobila uporabniško izkušnjo naslednje generacije, predvsem na področju oblikovanja in inovacij ter napredka pri osvetlitvi, občutku in povezljivosti vozil – vse to bo v pomoč strankam v njihovih vozilih.

Napetost za spokojnost izziva napetosti med nasprotujočimi si silami in ustvarjalnimi kontrasti ter prepoznava oblikovalsko ravnovesje, ki izhaja iz dveh nasprotujočih si sil. To nudi presenetljivo oblikovanje, ki uporablja ostre, visokotehnološke detajle, ki ustvarjajo napetost površine – rezultat je harmonizirana, v prihodnost usmerjena oblikovalska vizija.

“Želimo, da naši avtomobili nudijo naravno izkušnjo, ki izboljšuje vsakdanje življenje naših strank. Naš cilj je oblikovati fizično izkušnjo naše znamke ter ustvarjati drzna, izvirna in inovativna električna vozila. Ideje naših oblikovalcev in namen znamke postajajo bolj povezani kot kdajkoli, z našimi strankami v središču tega, kar počnemo in vplivom na vsako odločitev, ki jo sprejmemo,” je dodal Karim Habib.

Več podrobnosti o filozofiji ‘Združenih kontrastov v videu o Kiinem oblikovalskem manifestu

Zunanje oblikovanje EV6: visokotehnološke podrobnosti

Zunanjost EV6 je mogočen prikaz ‘moči napredka’, saj prav s tem novim modelom znamka doživlja vrhunec svoje evolucije oblikovanja.

Spredaj so značilne dnevne luči elegantnega in modernega videza, ki predstavljajo del ‘digitalnega tigrovega obraza’, oblikovalskega nadaljevanja duha Kiine ‘tigrove maske’ v elektrificirani dobi. Oblika luči vključuje tudi ‘sekvenčno’ dinamično osvetljevanje. Pod tem se nahaja odprtina za zajem zraka, ki vizualno razširi prednji del vozila in poudarja visokotehnološko podobo. Kot del optimizacije zračnega pretoka na prednjem delu vozila se zrak odvaja pod ravnim dnom vozila z namenom doseganja optimalne aerodinamike.

Bočni profil kaže s križanci navdahnjeno oblikovalsko estetiko, ki je moderna, elegantna in aerodinamična. Ta je v nasprotju z ostrimi potezami in visokotehnoškimi podrobnostmi, ki ustvarjajo občutek napetosti v oblikovanju. Nazaj nagnjeno vetrobransko steklo ponuja dinamičnost in aerodinamičnost, medtem ko drzna ramena dodajo volumen. Značajska linija, ki poteka vzdolž dna vrat, se navzgor ukrivlja proti zadnjim kolesnim lokom, s čimer vizualno podaljša profil vozila.

Zadek, delno zasnovan zaradi doseganja vrhunskih aerodinamičnih zmogljivosti, prinaša padajoči zadnji C stebriček s črnimi sijajnimi vložki, ki vizualno razširijo okno. Nad tem je strešni spojler, ki zrak potiska navzdol proti spodnjemu spojlerju, nameščenemu nad edinstvenimi lučmi.
EV6 je plod skupnega delovanja vseh treh Kiinih oblikovalskih studiev, ki se nahajajo v Namyangu (Južna Koreja), Frankfurtu (Nemčija) in Irvineu (Kalifornija, ZDA).

Moderna in prostorna notranjost, ki sloni na Kiini prvi EV platformi (E-GMP)

Notranjost vozila, ki bo postalo znanilec Kiine EV dobe, bo slonela na Kiini prvi namenski platformi za električna vozila, ki omogoča več prostora v primerjavi s prejšnjimi EV modeli, zasnovanimi na obstoječi platformi za vozila z motorji z notranjim izgorevanjem. Oblikovanje notranjosti modela EV6 prinaša inovativno rabo prostora in ustvarja edinstveno prostorsko in vozniško izkušnjo.

Eden najbolj izstopajočih elementov nove notranjosti je ukrivljeni visokoločljivostni avdio-vizualni in navigacijski (AVN) zaslon. Enostavna oblika širokega ukrivljenega zaslona in tenka armaturna plošča dajejo občutek odprtosti. Zaslon, ki se razteza od volanskega obroča do sredine vozila, pred voznikom prikazuje podatke z merilnikov, informacijsko-zabavne in navigacijske podatke pa nad sredinsko konzolo. Širok zaslon vozniku nudi izjemno izkušnjo, medtem ko minimalno število fizičnih gumbov omogoča neokrnjeno in pomirjujočo vozniško izkušnjo.

Pod AVN zaslonom so stikala za upravljanje klimatske naprave s heptičnimi ‘gumbi’, pod tem pa armaturna plošča, nagnjena proti prednjemu delu vozila, kar pri spredaj sedečih ustvari občutek prostornosti in odprtosti. Sedeži so tenki, lahki, moderno odeti in vizualno zanimivi. Zaradi uporabe tkanine iz predelane plastike so videti robustno, kar ustvari še večji občutek odprtosti v kabini.

Kia EV6 bo kmalu premierno predstavljen na posebnem spletnem dogodku.