avtotrade header img

NOVI PRIKLJUČNI HIBRID KIA SORENTO – VEČJA MOČ IN NIŽJE EMISIJE

Izjemna praktičnost, nizki operativni stroški in velika moč
Inovativna namestitev pogona za več prostora – do 7 sedežev
Najčistejša in najzmogljivejša različica v zgodovini Sorenta v Evropi
V Evropi na voljo od začetka 2021, s 7-letno garancijo

27.10.2020

Kia Motors je nedavno predstavila novi priključno hibridni Sorento, ki je prva nizkoogljična različica v 18-letni zgodovini tega globalno zelo uspešnega športnega terenca.

Izjemna praktičnost, nizki operativni stroški in velika moč
Nova izvedenka kombinira izjemno praktičnost z nizkimi operativnimi stroški in visokimi motornimi zmogljivostmi, kar povečuje Sorentovo privlačnost v razredu velikih športnih terencev (SUV-D).

Priključni hibrid je druga elektrificirana različica v ponudbi novega Sorenta. Nova različica kombinira močan turbobencinski motor z zmogljivim baterijskim sklopom in močnim elektro motorjem, kar voznikom omogoča krajše vožnje zgolj na elektriko in z ničelnimi izpusti.

Inovativna namestitev pogona za več prostora – do 7 sedežev
Priključno hibridna različica se ob tem lahko pohvali z veliko prostornostjo in vsestranskostjo, z inovativno platformo, ki je temelj 4. generacije Sorenta. Nova platforma in velika karoserija tej elektrificirani različici zagotavljata prostorno kabino in velik prtljažnik ter 5 ali 7 sedežev.

undefined

Pablo Martinez Masip, direktor načrtovanja izdelkov in cen pri Kia Motors Europe, je dejal: “Sorento Plug-in Hybrid zaključuje modelno ponudbo 4. generacije tega modela in je ena od dveh elektrificiranih izvedenk, ki bosta na voljo evropskim voznikom. Turbohibridni pogon izboljša motorne zmogljivosti, hkrati pa zmanjša svoj okoljski vpliv in operativne stroške vozila. Priljubljenost plug-in različic v Evropi še naprej raste, novi Sorento pa bo eden najbolj prostornih, praktičnih in vsestranskih elektrificiranih modelov na trgu.”

V prvi polovici leta 2020 elektrificirani modeli – blagi hibridi, vzporedni hibridi, električna in priključno hibridna vozila – predstavljajo eno od štirih prodanih vozil Kia v Evropi*.
*Blagi hibridi, hibridi, priključni hibridi in električna vozila predstavljajo 25,2 % vseh prodanih vozil Kia v državah članicah EU, EFTA in Veliki Britaniji v obdobju januar-junij 2020.

V Evropi na voljo v začetku leta 2021, z legendarno 7-letno garancijo
Prodaja priključno hibridnega Sorenta se bo v Evropi pričela v začetku naslednjega leta, tako kot vse Kie pa bo serijsko deležen 7-letne tovarniške garancije za celotno vozilo (do 150.000 km, prva 3 leta brez omejitve prevoženih kilometrov).

Najčistejša in najzmogljivejša različica v zgodovini Sorenta v Evropi
Sorento PHEV ni le »najbolj čista« različica Sorenta v Evropi, ampak tudi najmočnejša. Srce tega ‘turbohibridnega’ pogona je njegov 1,6-litrski T-GDi motor z močjo 132 kW (180 KM) in navorom 265 Nm. Motor deluje v kombinaciji z litij-ionskim polimernim baterijskim sklopom z zmogljivostjo 13,8 kWh in s 66,9-kilovatnim elektromotorjem z navorom 304 Nm.

undefined

Vse komponente skupaj dajejo priključno hibridnemu Sorentu skupno 195 kW (265 KM) in 350 Nm navora. Njegov doseg na elektriko zadostuje večini voznikov za njihove kratke razdalje. Homologirani podatki (predvsem doseg na elektriko in emisije CO2) bodo na voljo pred pričetkom prodaje.

Moč se na kolesa prenaša preko 6-stopenjskega samodejnega menjalnika. Menjalnik vzporedno omogoča polno moč motorja in elektromotorja, z minimalno izgubo energije. Rezultat je hipni pospešek pri katerikoli hitrosti ter neposreden dostop do baterijske moči pri višjih hitrostih.

Različne inovacije novi različici Sorenta zagotavljajo status najbolj naprednega priključnega hibrida znamke Kia. Novi model prinaša Kiino prvo uporabo neodvisnega vodnega hlajenja baterije, ki omogoča optimalno delovanje in učinkovitost visokonapetostnega baterijskega sklopa. Rotor s pridom izkorišča novo dvoplastno sestavo 66,9-kilovatnega elektro motorja, kar zmanjša hrup in vibracije.

Motor prinaša Kiine najnovejše Smartstream inovacije, vključno s tehnologijo časovno spremenljivega krmiljenja odpiranja ventilov (CVVD – Continuously Variable Valve Duration), ki uravnava trajanje odpiranja in zapiranja ventilov glede na vozne pogoje. To motorju omogoča delovanje pri različnih ciklih izgorevanja, z optimiziranjem motornih zmogljivosti in zmanjšanjem porabe goriva.

Dizajn in prostorska zasnova
Kiina nova platforma za velike športne terence, predstavljena s 4. generacijo Sorenta in njegovo plug-in hibridno različico, igra ključno vlogo pri umeščanju novega pogona. Ta inovativna struktura in postavitev nudi veliko prostora za potnike in prtljago, z baterijo, nameščeno pod kabinskim dnom.

undefined

Zato Sorentova PHEV različica nudi izjemno prostornost za pet do sedem potnikov, tako kot njegova hibridna in dizelska izvedenka. Med drugim ponuja enega najbolj prostornih prtljažnikov v svojem razredu – do 809 litrov (7-sedežna različica) ali 898 litrov (5-sedežna različica) z dvema sedežnima vrstama. Pri 7-sedežni različici, s pokonci postavljenimi sedmimi sedeži, prostornina prtljažnika znaša 175 litrov (v primerjavi s 179 litri pri hibridni različici).

Vizualno Sorento PHEV ohranja enako moderno oblikovano zunanjost kot ostale različice, z ‘eco plug-in’ oznakami in dodatnim polnilnim vtičem na desnem boku zadka (na levem je odprtina za točenje goriva), zaradi katerih se razlikuje od ostalih.

V notranjosti kabina v primerjavi z običajno različico ostaja večinoma nespremenjena, čeprav je 12,3-palčna popolnoma digitalna inštrumentna plošča preoblikovana, z novo grafiko in števci, ki voznikom nudijo jasno sliko stanja pogona. Voznikom omogoča spremljanje stanja napolnjenosti baterije, električnega toka in bencinske moči. Infotainment sistem z 10,25-palčnim zaslonom na dotik prinaša nove funkcionalosti, ki voznikom omogočajo enostavno lociranje polnilnih mest na poti.

Enak nabor povezljivostnih in varnostnih tehnologij

undefined

Sorento Plug-in Hybrid nudi enako raven tehnoloških inovacij kot ostale različice Sorenta. Infotainment z zaslonom na dotik omogoča polno integracijo pametnega telefona s platformama Apple CarPlay™ in Android Auto™. Na voljo je tudi BOSE® surround-sound avdio sistem z 12 zvočniki, ki zagotavlja boljši zvok vsem potnikom, ter ambientalno osvetlitev, ki uporabnikom ponuja na izbiro kar 64 barv osvetlitve kabine.

Sorento prav tako ponuja Kiin inovativni telematski sistem UVO Connect, ki vozniku nudi pomembne informacije zahvaljujoč povezljivosti zaslona na dotik in njegovega pametnega telefona. Storitve Kia Live omogočajo prometne informacije v živo, vremensko napoved, zanimive točke, ter podrobnosti o morebitnih parkirnih mestih ob cestah in na urejenih parkiriščih (vključno s ceno, lokacijo in razpoložljivostjo) – poleg bližnjih polnilnih mest. UVO Connect prav tako voznikom omogoča pošiljanje rute vozilu pred pričetkom potovanja ter preverjanje lokacije vozila kadarkoli.

undefined

Sorento Plug-in Hybrid nudi različne Kiine napredne asistenčne sisteme ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), ki prispevajo k varnosti. Na voljo so sistem za preprečevanje naleta (FCA – Front Collision Alert) z zaznavo pešcev, kolesarjev in vozil in »FCA križišče« (FCA Junction), ki zaznava vozila v križiščih med zavijanjem, sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BVM – Blind Spot View Monitor), spremljanje okolice vozila (SVM – Surround View Monitor) in sistem za preprečevanje trka z vozili v mrtvem kotu (BCA – Blind-spot Collision-Avoidance Assist, inteligentni sistem za opozarjanje na omejitve hitrosti (ISLA – Intelligent Speed Limit Assist), radarski tempomat (SCC) s funkcijo Stop&Go in navigacijski radarski tempomat (NSCC – Navigation based Smart Cruise Control), sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LFA), opozarjanje na nezbranost voznika (DAW) in pomoč pri vožnji na avtocesti (HDA – Highway Driving Assist). Prav tako ponuja sistem za pomoč pri vzvratni vožnji (RVM) s pomočjo pri vzvratnem parkiranju (PCA – Reverse Parking Collision-Avoidance Assist) in asistenco pri preprečevanju trka pri vzvratni vožnji (RCCA – Rear Cross-traffic Collision-Avoidance Assist). Sorentov sistem za varno zapuščanje vozila (SEW – Safe Exit Warning) zaznava vozila ali kolesarje, ki prihajajo od zadaj ali z boka, ko je Sorento parkiran ali miruje, ter zvočno in vizualno opozarja potnike, ko poskušajo odpreti vrata.

Novi Sorento je dobil tudi Kiin prvi večstopenjski zavorni sistem, ki vozilu omogoča, da zmanjša resnost sekundarnih trkov. Sistem samodejno zavira, ko se po začetnem trku sprožijo zračne blazine ter tako ščiti potnike pred sekundarnim čelnim ali bočnim trkom.

V Evropi na voljo od začetka 2021, s 7-letno garancijo
Novi Sorento Plug-in Hybrid bodo za Evropo proizvajali v tovarni Hwasung v Južni Koreji. Prodaja v Evropi se bo pričela v začetku 2021. Tako kot ostale Kie bo tudi novi priključni hibrid Sorento serijsko ponujal najdaljšo evropsko garancijo – 7-letno garancijo, ki velja za celotno vozilo (vključno z elektromotorjem in baterijskim sklopom) in sicer do 150.000 prevoženih kilometrov (prva 3 leta brez omejitve števila prevoženih kilometrov).