avtotrade header img

NOVI KIA SPORTAGE OSVOJIL MAKSIMALNIH PET ZVEZDIC NA PREIZKUSNIH TRKIH EURO NCAP

87 % vseh možnih točk za zaščito odraslih in 86 % za zaščito otrok
Novi model dobil večstopenjski zavorni sistem in sredinsko zračno blazino

7.7.2022

Popolnoma novi Kia Sportage je prejel najvišjo oceno pet zvezdic Euro NCAP, vodilnega evropskega neodvisnega programa ocenjevanja varnosti pri trkih. Sportage se je na preizkusnih trkih maksimalno izkazal in dokazal izjemne lastnosti svoje aktivne in pasivne varnosti.

Izjemni rezultati: 87 % vseh možnih točk za zaščito odraslih in 86 % za zaščito otrok
Kia Sportage so ocenjevali v kategorijah zaščite odraslih potnikov, zaščite otrok, varnostne asistence in zaščite ranljivih udeležencev v prometu. Pri zaščiti odraslih potnikov je Sportage dosegel impresivnih 87 %, Euro NCAP pa je posebej pohvalil to, kako je potniški prostor ostal stabilen pri čelnem trku. Poročali so o dobri zaščiti kolen in stegnenice tako voznika kot sopotnika, ne glede na velikost potnika ali položaj sedenja. Pri testih zaščite otrok je Sportage dosegel 86 %, ker je zmanjšal vpliv udarca na vse kritične dele telesa tako pri šest kot deset let starih preizkusnih lutkah.

Varnostni asistenčni sistemi Sportage so dosegli 72 odstotkov vseh možnih točk, pri čemer je Euro NCAP izpostavil učinkovitost Sportagevih asistenčnih sistemov za prepoznavo hitrostnih omejitev (ISLA) in sistema za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA), ki delujejo s pomočjo kamere, nameščene na vetrobranskem steklu. Sistem za samodejno zaviranje v sili (AEB) je prispeval k 66 odstotkom vseh možnih točk pri ocenjevanju zaščite ranljivih udeležencev v prometu, pri čemer so preizkuševalci posebej omenili sistem za prepoznavanje kolesarjev.

Varnost pete generacije SUV-a izboljšana s Kiino novo platformo N3, naborom varnostnih tehnologij in naprednih asistenčnih sistemov 
Ključno vlogo pri odličnem rezultatu na testu je odigrala nova platforma N3, ki zahvaljujoč novi strukturi (‘multi-load path’), ki nadzoruje, kako avto vpija energijo v primeru trka, posledično zmanjšuje vdor v potniško kabino. Zaščita potnikov je dodatno izboljšana z novo ojačano in lahko strukturo karoserije z visoko vzvojno togostjo.

Novi model dobil večstopenjski zavorni sistem in sredinsko zračno blazino
Novi model uvaja večstpenjski zavorni sistem (MCB) in sredinsko stransko zračno blazino, s čimer je v vozilu zdaj skupno sedem zračnih blazin. Sportage je opremljen tudi z različnimi pasivnimi in aktivnimi varnostnimi sistemi ter tehnologijami DriveWise, ki vsebujejo Kiin najnovejši nabor naprednih asistenčnih sistemov za pomoč voznikom (ADAS), zaradi česar je eden najvarnejših športnih terencev v svojem razredu. V primeru trka ali na zahtevo uporabnika bo sistem eCall v vozilu s klicem v sili samodejno obvestil center za nujne primere o lokaciji vozila za čim hitrejše reševanje.

Zahvaljujoč elegantni in obenem mišičasti zasnovi ter inženiringu, osredotočenemu na Evropo, je peta generacija Sportaga od začetka prodaje do danes pokazala izjemen uspeh – prodaja je letos že presegla 60.000 primerkov. Priključno hibridna različica PHEV (Plug-in Hybrid) s svojo izjemno kombinacijo električne mobilnosti, praktičnosti in udobja predstavlja kar 27 % celotne prodaje, zaradi česar Sportage izstopa v segmentu elektrificiranih športnih terencev.