avtotrade header img

NOVI KIA EV6 Z VRHUNSKO VARNOSTJO IN UDOBJEM

Napredni asistenčni sistem za mrtve kote zagotavlja varno menjavo voznega pasu

Inteligentni žarometi nudijo natančno osvetlitev v vseh pogojih
Sistem pametnega parkiranja na daljavo – deluje tudi na pravokotnih in vzporednih parkirnih mestih
Druga generacija asistenčnega sistema za vožnjo na avtocesti ohranja hitrost in razdaljo vozila; samodejno vožnjo znotraj voznega pasu in pomoč pri menjavi pasu

20.8.2021

Dolgo pričakovani električni križanec Kia EV6 je bogato založen z vrhunsko varnostno opremo in udobjem, med drugim z naborom naprednih asistenčnih sistemov (ADAS). Inovativne, visokotehnološke funkcije zmanjšujejo nevarnost in stres med vožnjo, ščitijo potnike in ostale udeležence v prometu, hkrati pa naredijo vsako vožnjo sproščeno in nudijo intuitivno izkušnjo.

Druga generacija asistenčnega sistema za vožnjo na avtocesti ohranja hitrost in razdaljo vozila; samodejno vožnjo znotraj voznega pasu in pomoč pri menjavi pasu

Za zagotavljanje varne in udobne vožnje na avtocesti je EV6 dobil Kiino najnovejšo različico sistema Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Z uporabo radarjev, nameščenih okrog vozila, sistem pomaga vozniku ohranjati nastavljeno hitrost in razdaljo do vozila spredaj, medtem ko sistem Lane Following Assist (LFA) skrbi za to, da ostane vozilo znotraj voznega pasu. Z uporabo radarskega tempomata z nadzorom v ovinkih, ki temelji na navigaciji (NSCC-C – Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control), sistem zmanjša hitrost vozila v ovinkih in ponovno vrne na nastavljeno hitrost, ko pogoji to dovoljujejo.

V primeru, da sosednje vozilo vozi v neposredni bližini, HDA 2 pomaga pri prilagajanju položaja EV6 in s tem preprečuje morebitne trke. Menjava pasu je zdaj lažja kot kdajkoli prej. Če so voznikove roke na volanskem obroču in če je hitrost vozila ustrezna, se s pritiskom na ročico indikatorja vozilo samodejno premakne na želeni pas.

Napredni asistenčni sistem za mrtve kote zagotavlja varno menjavo voznega pasu

EV6 je dobil tudi asistenčni sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BVM) in sistem za preprečevanje trkov z vozili v mrtvem kotu (BCA), ki zagotavljata varno menjavo voznega pasu. BVM deluje kot drugi par oči, ki s prikazovanjem dogajanja na visokoločljivostnem 12,3-palčnem digitalnem zaslonu odpravlja voznikove mrtve kote na levi in desni strani vozila. BCA uporablja radarska tipala, da voznika opozori na bližajoča se vozila in samodejno zavira, če obstaja nevarnost trka med menjavo pasu.

Navigacijsko vodenje v križiščih, zlasti na večpasovnicah, je lahko stresna izkušnja za številne voznike. Kiin asistenčni sistem za preprečevanje naleta (FCA) zdaj vključuje funkcije za zavijanje v križišču in vožnjo skozi križišče, ki zagotavljata maksimalno varnost med navigacijskim vodenjem v križiščih. Če je aktiviran smerokaz, sistem voznika opozori na nevarnost trka s prihajajočim vozilom. Podobno je v primeru nevarnosti trka z vozilom, ki se približuje z leve ali desne strani, ko voznik pelje naravnost skozi križišče. Če se nevarnost povečuje, sistem opozori voznika in samodejno zavira, da prepreči trk.

Inteligentni žarometi nudijo natančno osvetlitev v vseh pogojih
Za varnost vozila je ključnega pomena zmožnost videti in biti viden. Za zagotavljanje maksimalne osvetlitve Kia EV6 prinaša nove inteligentne prednje žaromete (IFS). Gre za tehnologijo, ki zahvaljujoč neodvisnemu delovanju posameznega segmenta LED žarometa (vsak žaromet EV6 ima 8 segmentov) omogoča natančnejše osvetljevanje. IFS vozniku dovoljuje vožnjo s stalno prižganimi dolgimi lučmi brez nevarnosti zaslepitve nasproti prihajajočih vozil. Prednja kamera s tehnologijo zaznave vozil samodejno zatemni ali bolj posveti posamezne segmente LED luči, kar izboljšuje vidljivost spredaj, hkrati pa preprečuje bleščanje.

Lažje manevriranje
Parkiranje in ostala potencialno zapletena manevriranja so lažja s pregledom okolice vozila (SVM). Kamere na sredinskem zaslonu EV6 prikazujejo 360-stopinjski pregled okolice vozila. Vzvratna vožnja na ozkem prostoru je varnejša zahvaljujoč asistenčnemu sistemu za preprečevanje trkov med vzvratno vožnjo (RCCA). Visokotehnološki sistem med vzvratno vožnjo zaznava prihajajoča vozila z obeh strani. V primeru nevarnosti trka, sistem samodejno zavira.

Sistem pametnega parkiranja na daljavo – deluje tudi na pravokotnih in vzporednih parkirnih mestih

Pri zares ozkih parkirnih prostorih si vozniki lahko pomagajo s pametnim daljinskim parkiranjem (RSPA), ki poskrbi za brezskrbno parkiranje. RSPA je funkcija, ki omogoča avtonomno parkiranje vozila, ne glede na to ali je voznik v vozilu. Z uporabo kamer, nameščenih na različnih delih vozila, ter z ultrasoničnimi tipali, lahko EV6 na ustrezno velikem parkirnem prostoru samodejno parkira, pri tem pa samodejno pospešuje, zavira in prestavlja. RSPA lahko parkira vozilo na pravokotnih in vzporednih parkirnih mestih.

Ko je vozilo parkirano in zadaj sedeči potniki želijo odpreti vrata, Kiin sistem za varno zapuščanje vozila (SEA) samodejno opozori in zaklene vrata, če se od zadaj v mrtvem kotu EV6 približuje drugo vozilo, kar zmanjša nevarnost trka in nadgrajuje varnost na koncu potovanja.

Za dodatno udobje v EV6 poskrbi Kiin pametni sistem električnega odpiranja/zapiranja prtljažnih vrat. Če se voznik s pametnim ključem v žepu vrača k vozilu od zadaj in nekaj sekund stoji pred prtljažnikom, vozilo samodejno odpre prtljažna vrata, kar omogoča enostavno in priročno dostopanje do prtljažnika.
Spoznajte KIA EV6.