avtotrade header img

NOVI JEEP COMPASS

  • Novi Compass je popolnoma nov model, ki prinaša velike spremembe funkcij in vsebin, ki jih cenijo večinoma evropski kupci: sloga, tehnologije, varnosti, trajnosti in uporabnosti.
  • Novi model, ki ga izdelujejo v Melfiju v Italiji, pomeni prvo predstavitev znamke Jeep v Evropi za skupino Stellantis.
  • Model Compass v Evropi predstavlja več kot 40 odstotkov prodaje vozil znamke Jeep, eno od štirih prodanih vozil Compass pa je priključni hibrid.
  • Ponudba motorjev z nižjimi emisijami CO2 in manjšo porabo goriva, vključno z različicami 4xe s priključno hibridno tehnologijo.
  • 4xe je novi Jeep 4×4: razvija koncept zmogljivosti ter dodaja trajnost, učinkovitost in bolj zabavno ter sproščeno vožnjo.
  • Zunanjost in notranjost novega modela Compass sta zasnovani na konceptu, na katerem bodo  oblikovani vsi prihodnji modeli znamke Jeep. Novi Compass je sodobnejši, bolj tehnološko dovršen in ima močnejši evropski pridih, hkrati pa ohranja pristnost znamke Jeep.
  • Tehnološko naprednejši in varnejši kot kdajkoli prej: prvič je evropska ponudba vozil Jeep opremljena s sistemom UconnectTM 5, ki je najnaprednejši informacijsko-razvedrilni sistem v vozilu Jeep doslej, ter s sistemom za pomoč vozniku na avtocesti z drugo stopnjo avtonomne vožnje.
  • Prilagojena ponudba vključuje nivo opreme S, ki ponuja najvišjo raven prefinjenosti in udobja, posebno terensko različico Trailhawk in posebno različico 80th Anniversary, posvečeno 80. obletnici znamke Jeep.
  • Namenjen je »pragmatičnim idealistom« – racionalnim kupcem, ki jim vrednost in opremljenost vozila pomenita prav toliko kot izpolnitev njihovih potreb po svobodi in pustolovščinah.
  • Več kot 100 ekskluzivnih originalnih dodatkov Jeep, ki jih je zasnoval Mopar®.

Novi Compass izstopa po kakovosti končne obdelave in najnaprednejši tehnologiji in je še bolj prilagojen evropskemu trgu. Uvaja številne pomembne novosti, ki ga dvignejo na še višjo raven glede oblike, varnosti, tehnologije in uporabnosti. S kombinacijo dveh značajev – terenskega in mestnega – lahko izpolni zahteve kupcev v razredu C-SUV. Racionalni kupci, ki se odločajo na podlagi dejstev, se navdušujejo tudi nad možnostjo pobega od vsakodnevne rutine; to jim omogoča novi Compass.

Jeep Compass ima prefinjen in prepoznaven slog – ta ostaja zvest oblikovalskim potezam znamke, odlični vozni dinamiki ter bolj dovršeni povezljivosti in varnosti. Vse to je nadgrajeno s priznanim visokozmogljivim štirikolesnim pogonom, ki že 80 let vodi na področju terenske vožnje.

Ob predstavitvi prve generacije leta 2017 je model Compass zaznamoval vrnitev znamke v razred C-SUV in je bil prvi Jeep, posebej zasnovan za vse vrste cest. To je postavilo trdne temelje za njegov uspeh: od predstavitve v Evropi je model Compass prodajna uspešnica znamke in predstavlja več kot 40 % prodaje vozil, s čimer utrjuje svoj položaj enega najbolj cenjenih modelov Jeep na evropskem trgu in enega najbolj zaželenih modelov v konfiguraciji 4xe s priključno hibridno tehnologijo. Približno eden od štirih modelov Compass, prodanih v Evropi, je različica 4xe.

Nova zunanjost

Zunanjost novega modela Jeep Compass ima osvežen videz s še bolj prefinjeno, sodobno obliko, ki je popolnoma prilagojena njegovemu mestnemu značaju. Sprednji del je sedaj širši, bolj športnega videza in zaradi slogovnih elementov, ki usklajeno poudarjajo sprednji del vozila, zelo opazen na cesti.

V primerjavi s prejšnjo različico, ki je imela ločeno ohišje za meglenke, so ti elementi zdaj združeni v široko linijo na sredini, ki daje vtis »večplastne« zasnove sprednjega dela. Vodoravni elementi izpostavljajo linearnost oblike, oblikovane površine in tridimenzionalni učinek mreže hladilnika s sedmimi režami pa poudarjajo njeno dinamičnost.

Oblikovalci so posodobili videz legendarne mreže hladilnika, dvignili njen navpični položaj in jo razdelili na dva vodoravna dela. V njej so novi žarometi s tehnologijo Full LED in tanjšim, elegantnim profilom. Žarometi, ki so na voljo v treh različicah, novemu modelu Compass dajejo drznejši videz.

Vse te spremembe poudarjajo značaj in tehnološke značilnosti sprednjega dela, ki je, glede na nivo opreme, na voljo v treh izgledih: praktičen mestni videz Limited, ki se ponaša s črnimi odbijači in novimi litimi platišči R18; eleganten videz S s končno obdelavo v kovinsko sivi barvi, odbijači v barvi karoserije in novimi litimi platišči R19 z več kraki; ter terenski videz Trailhawk, ki ga označuje značka Trail-Rated, in vključuje posebej obdelano mrežo hladilnika, obrobe meglenk v barvi karoserije, močnejšo zaščito podvozja ter posebna lita platišča R17.

Prenovljen je tudi zadnji del, kjer se vodoravne linije sprednjega dela nadaljujejo in poudarjajo elegantno obliko zadnjih luči, kar zagotavlja sodobnejši in dominantnejši videz.

Nova notranjost

Cilj oblikovalcev je bil popolnoma na novo zasnovati notranjost in jo opremiti v sodobnem, prefinjenem slogu, ki bo v skladu z zunanjostjo eleganten in tehnološko napreden. Številne rešitve so pripeljale do praktične in funkcionalne zasnove potniške kabine z veliko možnostmi prilagoditev.

Posodobljeni so vsi elementi, vključno z armaturno ploščo, sredinsko konzolo in oblogami vrat. Rezultat je bolj dovršena in prostorna kabina z vrhunskimi materiali in tehničnimi podrobnostmi.

Zaradi prepleta mer, materialov in tkanin ima nova armaturna plošča tridimenzionalno obliko z vodoravno »triplastno« zgradbo, ki spominja na umetniško mojstrovino. Sredinski vodoravni del armaturne plošče je eleganten, izjemno tanke prezračevalne šobe pa se odlično zlijejo v njegovo večplastno zgradbo. Tipke za upravljanje so nevidno vgrajene in zlahka dostopne, enako kot zaslon na dotik, ki prevladuje na sredini armaturne plošče v nekoliko višjem in bolj ergonomskem položaju.

Preoblikovana sredinska konzola je zdaj postavljena višje in ponuja nov, velik, skoraj 5-litrski odlagalni predal pod sredinskim naslonom za roke ter dodaten 2,4-litrski odlagalni predal poleg nove prestavne ročice za shranjevanje mini tabličnega računalnika ali drugih manjših predmetov. Številne pametne rešitve so za skoraj trikrat povečale odlagalni prostor (za 4,4 litre).

Nova je tudi digitalna instrumentna plošča z 10,25-palčnim zaslonom v polni visoki ločljivosti, ki poudari občutek sodobnosti. Je del serijske opreme pri različicah Limited, Trailhawk, S in 80th Anniversary (in del dodatne opreme pri različici Longitude), uporabniki pa imajo veliko možnosti prilagoditev v petih prilagodljivih menijih. 

Intuitivna tehnologija s sistemom Uconnect™ 5

Novi Compass postavlja nove standarde na področju informacijsko-razvedrilnih sistemov v vozilih Jeep.

Opremljen je s sistemom Uconnect™ najnovejše generacije, ki vključuje nov 10,1-palčni zaslon v ultra visoki ločljivosti. Nov sistem Uconnect™ 5 ima zmogljivejši procesor s petkrat hitrejšo odzivnostjo kot pri prejšnji generaciji. Sistem Uconnect™ 5  z operacijskim sistemom in povezljivostjo 4G s posodobitvami prek brezžične povezave (OTA) prinaša prilagodljivost, da se sistem lahko nenehno razvija ter ponuja nove vsebine, funkcije in storitve.

Sistem Uconnect™ 5  z 10,1-palčnim zaslonom na dotik in vgrajeno navigacijo TomTom se ponaša tudi s sistemom vmesnika z naprednim prepoznavanjem govora, ki omogoča, da lahko voznik z govorom upravlja nastavitve, klimatsko napravo in izbere priljubljeno glasbo. Ta funkcija je vgrajena v vozila z navigacijo TomTom in jo je mogoče prostoročno aktivirati z besedama »Hey Jeep!«.

Sistem Uconnect™ 5 ponuja tudi vrsto inovativnih storitev povezljivosti za kupce, vključno s funkcijo klica v sili. Storitev My Assistant uporabnika poveže z operaterjem ob okvari vozila in nudi podporo pri odpravi tehničnih težav. S storitvijo My Remote lahko uporabniki prek mobilne aplikacije v pametnem telefonu načrtujejo polnjenje vozila v najprimernejšem času, poiščejo natančno lokacijo vozila, zaklenejo in odklenejo vrata, vklopijo luči, programirajo klimatsko napravo ter nastavijo opozorila. My Car omogoča pregled stanja vozila v pametnem telefonu in preverjanje ravni napolnjenosti baterije, tlaka v pnevmatikah, prevoženih kilometrov in programa vzdrževanja. My Navigation: uporabniki lahko z mobilno aplikacijo v svojem pametnem telefonu navigacijskemu sistemu vozila pošljejo cilj, nato pa poiščejo pot in preverijo prometne razmere, vreme in lokacije prometnih kamer na poti.

My eCharge upravlja vsa polnjenja na javnih polnilnih mestih, ki jih je mogoče rezervirati in plačati v aplikaciji, ali na domači polnilni postaji. My Wi-Fi: dostopna točka Wi-Fi, ki omogoča hkratno povezavo do osmih elektronskih naprav v omrežje 4G, enako kot doma. Novi Compass s storitvijo »Alexa Voice Service« ponuja vozno izkušnjo z »občutkom kot doma« ter v vozilo prinaša vse storitve, ki poskrbijo, da so vsakodnevne vožnje prijetnejše: od glasbe, novic do najnovejše tehnologije pametnega doma.

My Alert: uporabniki so takoj obveščeni, če pride do kraje vozila. Takoj ko policija potrdi krajo, ustrezni klicni center zagotovi vso potrebno podporo za vračilo vozila.

Varnostni sistemi nove generacije

Novi Jeep Compass ponuja napredne sisteme za pomoč voznikom (ADAS). Poleg sistemov, ki so del serijske opreme v celotni ponudbi – kar vključuje sistem za opozarjanje na nevarnost naleta in sistem za opozarjanje na nenamerno spremembo voznega pasu, elektronski nadzor stabilnosti (ESC) z elektronskim sistemom proti prevračanju vozila (ERM) ter sprednje, stranske in okenske varnostne blazine –, so tudi sistemi za aktivno in pasivno varnost dodatno izboljšani z novimi napravami in inovativno tehnologijo, za boljšo interakcijo med voznikom, vozilom in cesto. Ti sistemi povečujejo voznikovo vidno polje, omogočajo boljši pregled informacij in pripomorejo k brezskrbni in varni vožnji, zlasti v mestu. Vključujejo sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za nadzor hitrosti, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika in sistem samodejnega zaviranja v sili z zaznavanjem pešcev in kolesarjev – vsi so del serijske opreme v celotni ponudbi.

Novi Jeep Compass je prvo vozilo Jeep v Evropi s sistemom za pomoč vozniku na avtocesti z drugo stopnjo avtonomne vožnje, ki med vožnjo po avtocesti uporablja kombinacijo prilagodljivega tempomata in sistema za ohranjanje vozila na sredini voznega pasu. Varnostni sistemi v novem modelu Compass lahko, odvisno od nivoja opremljenosti, vključujejo sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem za nadzor hitrosti, sistem za prepoznavanje utrujenosti voznika, sistem samodejnega zaviranja v sili z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, sistem za pomoč vozniku na avtocesti (druga stopnja avtonomne vožnje) in 360-stopinjsko kamero za brezskrbno parkiranje v mestu.

Široka ponudba motorjev

Ponudba motorjev pri novem modelu Compass vključuje bencinske, dizelske in priključne hibridne motorje, ki so skladni s standardom Euro 6D-final.

Posodobljena različica 1,6-litrskega motorja MultiJet II z močjo 96 kW (130 KM) pri 3.750 vrt./min in 320 Nm navora pri 1.500 vrt./min je v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in pogonom na sprednji kolesi.

V ponudbi bencinskih motorjev je 4-valjni 1,3-litrski turbomotor GSE z močjo 96 kW (130 KM) in največjim navorom 270 Nm v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali močjo 110 kW (150 KM) in največjim navorom 270 Nm v kombinaciji z menjalnikom z dvojno suho sklopko (TCT). Obe bencinski različici imata pogon na sprednji kolesi.

Štirivaljni 1,3-litrski turbomotor s priključno hibridno tehnologijo z močjo 140 kW (190 KM) ali 176 kW (240 KM) in navorom 270 Nm, 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in sistemom eAWD poganja različice 4xe in dopolnjuje ponudbo motorjev pri novem modelu Compass.

Pri različicah 4xe je 1,3-litrski turbomotor kombiniran z električnim motorjem na zadnji osi, ki ga napaja baterija s kapaciteto 11,4 kWh, ki jo je mogoče polniti med vožnjo ali v zunanji električni polnilnici: doma v običajni stenski vtičnici, na domači ali javni polnilni postaji. Učinkovit 1,3-litrski turbomotor sam zagotavlja 96 kW (130 KM) ali 132 kW (180 KM) moči, električni motor pa še dodatnih 44 kW (60 KM), kar skupaj pomeni 140 kW (190 KM) (različice Longitude, Limited in 80th Anniversary) ali 176 kW (240 KM) moči (različici Trailhawk in S).

Popolnoma prilagojena ponudba

Novi Compass je na voljo v petih različnih nivojih opreme – Longitude, Limited, S,  Trailhawk in 80th Anniversary. Kupci lahko izbirajo tudi med petimi različnimi kombinacijami pogonskih sistemov in dvema konfiguracijama – s pogonom na sprednji kolesi ali štirikolesnim pogonom – ter različnimi barvnimi kombinacijami karoserije, od enobarvne do dvobarvne v kombinaciji s črno streho.  Barvna paleta vključuje belo Alpine, sivo Glacier, modro Jetset, modro Shade, sivo Sting, rdečo Colorado, črno Carbon in črno Solid, trislojno Ivory, modro Italia in zeleno Techno. Poleg tega so za nivo opreme 80th Anniversary ekskluzivno na voljo siva Granite Crystal ter popolnoma novi zeleni Mimetic in Urban, ki sta prvič v ponudbi modelov Compass. Ti novi mat barvi karoserije dajeta občutek sodobnosti, hkrati pa označujeta dva značaja novega modela Compass – bolj pustolovski, ki je namenjen terenski vožnji, je kombiniran z zeleno Mimetic, sodobnejši in bolj mestni pa z zeleno Urban.

Ekskluzivna originalna dodatna oprema proizvajalca Mopar® za novi model Jeep Compass

Za novi Compass so pri podjetju Mopar® pripravili bogato ponudbo dodatne opreme za dopolnitev modela z dodatnimi vsebinami, izboljšanje možnosti prilagajanja in povečanje udobja v notranjosti vozila. Lastniki novega modela Jeep Compass lahko izbirajo med več kot 100 kosi originalne dodatne opreme Jeep, ki so zasnovani in oblikovani tako, da omogočajo čim več možnosti prilagoditev in ustrezajo različnim življenjskim slogom uporabnikov.