avtotrade header img

KONCEPTNO VOZILO FIAT CENTOVENTI JE “BEST CONCEPT CAR OF 2019” PO IZBORU ŽIRIJE CAR DESIGN NEWS

Konceptno vozilo Fiat Centoventi je “Best Concept Car of 2019” po izboru žirije Car Design News
  • Konceptno vozilo Fiat Centoventi je zmagovalec v kategoriji “Concept Car” na podelitvi nagrad za oblikovanje.  
  • Po besedah članov mednarodne žirije, revolucionarno konceptno vozilo “izstopa po inovativnem modularnem konceptu in izjemni uporabi barv in materialov”.
  • Žirijo Car Design News (CDN) sestavlja 18 vodij centrov za oblikovanje svetovno znanih proizvajalcev avtomobilov.
  • Konceptno vozilo Centoventi se že ponaša z nagrado “Red Dot Award 2019” ter s posebno nagrado žirije “Trophées Argus 2020”.

Car Design News je razglasil nagrajence Car Design Awards 2019, znanega tekmovanja, ki ga vsako leto organizira omenjen spletni portal. Konceptno vozilo Fiat Centoventi je zmagalo v kategoriji konceptnih vozil “Concept Car”. Po besedah žirije, ki jo sestavlja 18 vodij centrov za oblikovanje svetovno priznanih proizvajalcev avtomobilov, revolucionarno konceptno vozilo “izstopa po inovativnem modularnem konceptu in izjemni uporabi barv in materialov.”

Olivier François, predsednik znamke Fiat, je izjavil: “Na osvojeno nagrado sem izjemno ponosen in žirija tako visokega mednarodnega ugleda je poudarila pomen oblikovanja projekta Centoventi. To je Fiatova vizija masovne električne mobilnosti, ki temelji na 120-letni zgodovini. Konceptno vozilo Fiat Centoventi je “prazno platno”, ki ga je treba barvati po okusu in zahtevah kupcev: Centoventi je zasnovan tako, da ponuja kar največjo svobodo in domišljijo pri izboru barv, konfiguracije notranjosti, streh in informacijsko-razvedrilnega sistema, ter celo pri ponudbi modularnih baterij. Zato predstavlja korenito spremembo na področju avtomobilizma. Prednost koncepta je, da na vozilo ne bo treba čakati, sprememba konfiguracije pa bo možna kadarkoli. Centoventi torej uteleša Fiatovo načelo “manj je več”, pri čemer lahko odstranimo vse, kar je na avtomobilu nepotrebnega ali kompliciranega, kupcem pa pušča možnost izraziti njihovo domišljijo in osebni slog. Centoventi je minimalistično vozilo in to je bistvo njegove izjemne prilagodljivosti in atraktivnosti.

Svetovna premiera na avtomobilskem salonu v Ženevi 2019 je konceptno vozilo Fiat Centoventi približala temi električne mobilnosti z inovativnim poslovnim modelom: minimalističen in obenem popolnoma prilagodljiv, do zadnje podrobnosti v vsaki fazi svojega cikla. Prihaja v enotni podobi, ki jo je mogoče prilagajati s programom “4U”, z možnostjo izbire med 4 strehami, 4 odbijači, 4 pokrovi koles in 4 barvnimi ovoji. Zamenljivi deli notranjosti so izdelani po sistemu “priključi in uporabljaj” – od številnih odlagalnih predalov do sedežev in otroških sedežev  – vse lahko izbere uporabnik sam.  Zunanjost je mogoče spreminjati, vključno z odbijači in več vrstami streh; tako je avtomobil “oblečen” v skladu z letnimi časi in usklajen z življenjskim slogom uporabnika. Zaradi inovativno zasnovanega sklopa modularnih baterij bo mogoče prilagoditi doseg od 100 do 500 kilometrov, odvisno od potreb uporabnika. Zato je konceptno vozilo Centoventi primerno tako za mestno vožnjo kot za izlet na morje ali v hribe.

Klaus Busse, vodja oddelka za oblikovanje v skupini FCA za regijo EMEA, je dodal: “Uspeh konceptnega vozila Centoventi odraža tesno sodelovanje med oblikovalci centra Centro Stile Fiat in našimi inženirji pri uresničevanju vizije znamke. Prejem nagrade je izjemna čast za celotno ekipo, še posebej, ker prihaja iz rok žirije CDN, ki jo sestavljajo mednarodni strokovnjaki s področja oblikovanja. Skupina posameznikov, ki živi v sedanjosti, vendar presoja z očmi, uprtimi v prihodnost.”

Od leta 1999 je Car Design News (CDN) vodilni vir za avtomobilske oblikovalce po vsem svetu. Prinaša   neprecenljive informacije, nasvete in spoznanja študentom in vodjem oblikovanja: spletno mesto Car Design News vsako leto obišče 500.000 uporabnikov. Verodostojnost spletne strani je v mreži sodelujočih  industrijskih izvajalcev in analitikov, od katerih mnogi objavljajo v Car Design Review, almanahu trendov oblikovanja in mobilnosti, strokovnih komentarjev, napovedi in vsebin, namenjenih mednarodni skupnosti avtomobilskih oblikovalcev. Med drugim prinaša tudi razglasitev zmagovalcev v kategorijah “Best Production Car” in “Best Concept Car”, ki bo objavljena v naslednji izdaji Car Design Review in bo dosegla 1.200 pomembnih imen s področja avtomobilskega oblikovanja.