avtotrade header img

KIIN PARTNER, THE OCEAN CLEANUP, ZBRAL REKORDNIH 55 TON PLASTIKE IZ PACIFIKA

Kia ostaja zavezana k več kot 20-odstotnemu povečanju ponovne uporabe plastike do leta 2030 in doseganju ogljične nevtralnosti do leta 2045.
V okviru projekta Ocean Cleanup napovedujejo odstranitev 90 % plavajoče plastične mase v oceanih do leta 2040 

Kia namerava v svojih novih modelih električnih vozil uporabiti 55 ton reciklirane plastike iz Tihega oceana. Rekordna količina plastike, ki jo je zbral Kiin globalni partner The Ocean Cleanup, predstavlja naslednjo fazo sedemletnega globalnega partnerstva, dogovorjenega aprila 2022 kot del Kiinega preoblikovanja v vodilnega ponudnika rešitev trajnostne mobilnosti.

55 ton plastike iz oceanov dostavljenih v Victorijo na otoku Vancouver 
Mednarodni neprofitni projekt Ocean Cleanup, katerega poslanstvo je očistiti oceane plastike, je zbrano plastiko odložil v Victorii na otoku Vancouver poleg kanadskega mesta Vancouver.

Ulov je na obalo z 1,6 milijona kvadratnih kilometrov velikega pacifiškega smetišča dostavil System 002 organizacije The Ocean Cleanup 

Rekordni ulov je bil iz Tihega oceana odstranjen s tehnologijo za ekstrakcijo System 002 podjetja The Ocean Cleanup po dolgem potovanju skozi Veliko pacifiško smetišče (Great Pacific Garbage Patch – GPGP). GPGP je največje kopičenje plavajočih odpadkov na svetu, njegova površina pa je ocenjena na 1,6 milijona kvadratnih kilometrov, kar je območje, trikrat večje od Francije.

Plastika se bo reciklirala; v okviru večletnega partnerstva bo del plastike uporabljen v prihodnjih modelih Kia
Predelava zajete plastike se bo začela kmalu, Kia pa bo del materiala uporabila v svojih novih modelih. Ta politika je skladna z zavezanostjo družbe Kia zagotavljanju trajnostnih rešitev mobilnosti, ki imajo merljiv vpliv na doseganje trajnosti v velikem obsegu.

Kia je že uspešno uvedla več kot 30 trajnostnih rešitev na različnih področjih izdelkov, vključno s tkaninami in preprogami iz reciklirane plastike PET, alternativnim usnjem na biološki osnovi in barvo brez BTX (benzen, toluen, xylen). Pri modelu EV9, 7-sedežnem povsem električnem SUV-ju, so na primer za izdelavo talnih preprog v vozilu uporabljeni predelani odpadki, vključno z ribiškimi mrežami, pridobljenimi iz oceana. Sestavni deli, uporabljeni pri izdelavi modela EV9 iz predelane plastike in ekoloških materialov na biološki osnovi, tehtajo približno 34 kg.

V okviru projekta Ocean Cleanup napovedujejo odstranitev 90 % plavajoče plastične mase v oceanih do leta 2040 

Takoj po tem, ko so na obalo pripeljali rekordni ulov, je organizacija The Ocean Cleanup napovedala uvedbo nove tehnologije System 03. Gre za sistem, ki je skoraj trikrat večji od sistema 002 in lahko zajema veliko večje količine plastike ob nižjih stroških na kilogram odstranjene plastike neprekinjeno vse leto. Poleg tega ima bolj izpopolnjeno tehnologijo za spremljanje okolja in varnost, kot je nova loputa za zaščito morskih živali. To povečanje obsega pomeni naslednjo fazo na poti k cilju organizacije The Ocean Cleanup, da do leta 2040 odstrani 90 % plavajoče plastike iz oceanov.

Kia ostaja trdno zavezana trajnostnemu planetu in blaginji prihodnjih generacij. Ta strategija vključuje stalno in vse večjo podporo akciji The Ocean Cleanup. Ta bo okrepljena in predstavljena z logotipom in barvami Kia, ki se bodo pojavile na vsakem kompletu kombinezonov, ki jih bo nosila posadka vozila System 03.

Charles Ryu, višji podpredsednik in vodja globalnega oddelka za blagovno znamko in uporabniške izkušnje pri družbi Kia Corp., je povedal: “Zbrana odpadna plastika je otipljiv dokaz, kako lahko tehnologija zagotovi trajnostne rešitve v velikem obsegu. Kiino partnerstvo z organizacijo The Ocean Cleanup kaže na zavezanost znamke k pozitivnemu vplivu. Pobude, kot je ta, se popolnoma ujemajo s Kiinim prehodom v ponudnika trajnostnih rešitev mobilnosti in našo strategijo Plan S, s katero upoštevamo potrebe naših strank in varstvo okolja z odgovornim ravnanjem podjetja.”

Nisha Bakker, direktorica partnerstev organizacije The Ocean Cleanup, je dejala: “Ta rekordna količina pomeni konec obdobja sistema 002 za organizacijo The Ocean Cleanup in je odlična platforma za uvedbo sistema 03. Napredujemo korak za korakom in verjamemo, da sistem 03 predstavlja ustrezno velikost, potrebno za povečanje in razširitev našega čiščenja na najbolj ekonomičen način. Po sistemu 03 nameravamo vzpostaviti floto sistemov, ki bodo skupaj sposobni vsakih pet let odstraniti 50 odstotkov GPGP. Vendar tega ne moremo storiti sami. Zavezani in cenjeni partnerji, zlasti naš globalni partner Kia, so še naprej ključnega pomena za to, da bo organizacija The Ocean Cleanup uresničila naše skupne ambicije o oceanih brez plastike.”

O organizaciji The Ocean Cleanup

Ocean Cleanup je mednarodni neprofitni projekt, ki razvija in širi tehnologije za odstranjevanje plastike iz oceanov. Ta cilj želijo doseči z dvojno strategijo: s prestrezanjem v rekah, da bi ustavili dotok, in s čiščenjem že nakopičene plastike v oceanih. Za slednje organizacija The Ocean Cleanup razvija in uvaja obsežne sisteme za učinkovito koncentriranje plastike za redno odstranjevanje. Ta plastika se spremlja in izsledi prek modela DNV o skrbništvu, da se potrdijo trditve o izvoru pri recikliranju v nove izdelke. Za zajezitev plime po rekah je organizacija The Ocean Cleanup razvila rešitve Interceptor, ki zaustavljajo in izločajo plastiko po rekah, preden ta doseže ocean. Podjetje The Ocean Cleanup, ki ga je leta 2013 ustanovil Boyan Slat, zdaj zaposluje široko multidisciplinarno ekipo s približno 140 zaposlenimi. Fundacija ima sedež v Rotterdamu na Nizozemskem, leta 2023 pa je odprla svojo prvo regionalno pisarno v Kuala Lumpurju v Maleziji. Za več informacij obiščite theoceancleanup.com in sledite @theoceancleanup na družbenih omrežjih.