avtotrade header img

KIIN NOVI INTELIGENTNI ROČNI MENJALNIK (IMT)

Kia Motors je razkrila več podrobnosti o svojem novem inteligentnem ročnem menjalniku (iMT – intelligent Manual Transmission), ki je namenjen različnim Kiinim blagim hibridom (MHEV). To predstavlja prvo uporabo 48-voltnega blagega hibrida z menjalnikom ‘clutch-by-wire.’ Tehnologija je razvita z namenom zagotavljanja boljšega izkoristka goriva in zmanjšanja emisij CO2, hkrati pa ohranja zabavno vožnjo, značilno za običajne ročne menjalnike. IMT krepi Kiino vodilno vlogo pri razvoju elektrificiranih pogonov v vseh cenovnih razredih.

V kombinaciji z 48-voltnim starterskim generatorjem blagega hibrida v realnih voznih pogojih zmanjša emisije CO2 za približno 3 %


Namesto mehanske povezave iMT sklopka nadzoruje popolnoma elektronsko. Neopazno se integrira s starterjem-generatorjem blagega hibrida (MHSG) in ugaša motor prej kot Kiin ISG sistem ustavi/spelji (Idle Stop & Go) med »coastingom« (to je stanje, ko se vozilo pelje brez plina – po inerciji – in se počasi ustavlja do popolnega mirovanja. Prav tako omogoča kratka časovna obdobja »ugasnjenega motorja« med coastingom pri hitrostih do 125 km/h, ki se neopazno ponovno sprožajo, ko voznik pritisne stopalko za plin ali sklopko. Sistem lahko zmanjša porabo goriva in zniža emisije CO2 za približno 3 % (v realnih voznih pogojih).

Avto ostane v izbrani prestavi tudi takrat, ko motor ugasne. Zahvaljujoč moči, ki jo zagotavlja MHSG, se motor ponovno prižge takoj ko voznik pritisne na zavorno stopalko ali na stopalko za plin. Če voznik pritisne sklopko, da bi prestavil (pri vklopljeni sklopki) ali če je hitrost vozila prenizka za trenutno prestavo, se prižge motor v položaju “neutral”.

Kako deluje – korak za korakom
•    Voznik pusti vozilo v prestavi, ko je to v “coastingu”, z nežnim upočasnjevanjem vozila (npr. pri zavijanju, v križišču ali v zgoščenem prometu).
•    Ko je vozilo v prestavi, iMT pošilja elektronski signal menjalniku in MHSG-ju za neopazno ugašanje motorja in odpiranje sklopke.
•    Ob ugasnjenem motorju je avto še naprej v »coastingu«, z vklopljeno sklopko, ki omejuje upočasnjevanje in dovoljuje vozilu, da maksimalno izkoristi kinetično energijo.
•    Ko voznik pritisne na plin za pospeševanje ali sklopko za menjavo prestave, MHSG ponovno prižge motor v izbrani prestavi ali v neutralu (z vklopljeno sklopko).
•    Električna moč MHSG-ja in 48-voltne baterije v hipu zagotovi ustrezno delovanje motorja in menjalnika, ki omogočita pravšnjo hitrost.
•    Če hitrost vozila pade pod določeno vrednost, se motor ponovno prižge s pomočjo sistema MHEV, sklopka pa se izklopi, da se izogne delovanju motorja v neustrezni prestavi.

iMT razvit v Evropi v okviru programa elektrifikacije pogonov


Kiin novi iMT je bil razvit v Hyundaijevem tehničnem centru v Offenbachu (Nemčija), pod vodstvom dr. Michaela Winklerja, vodje oddelka za razvoj pogonov. Gospod Winkler je povedal: “Vedno iščemo nove načine za izboljšanje izkoristka motorjev in njihovih zmogljivosti, in iMT je takšna inovacija. Samodejni ali dvojnosklopčni menjalnik ustreza številnim voznikom, vendar imajo evropski vozniki še vedno raje možnost, da sami prestavljajo. Glede na rastoče povpraševanje po elektrificiranih modelih je iMT rezultat naših prizadevanj po elektrifikaciji ‘klasičnih’ ročnih menjalnikov.”

Dr. Winkler je še nadaljeval: “Elektrifikacija je prevladujoča razvojna tema na našem evropskem oddelku, zato naše delo obsega področja od razvoja 48-voltnih blagih hibridov do novega ‘clutch-by-wire’ iMT menjalnika kot komplementarne tehnologije. Voznikom želimo še naprej zagotavljati običajno ročno prestavljanje, zato je to idealna rešitev za nove blage hibridne pogone, ki v prihajajočih mesecih prispejo v salone po vsej Evropi.”

Domačnost običajnega ročnega menjalnika


Čeprav iMT predstavlja novo tehnologijo elektronskega prestavljanja, ki nadomešča mehanski člen med voznikom in menjalnikom, samo delovanje še vedno ostaja zabavno kot pri ročnem menjalniku. Novi sistem voznikom omogoča užitek v angažirani vožnji, kot jo lahko nudi ročni menjalnik. Stopalka za sklopko deluje na enak način kot pri običajnem ročnem menjalniku, a z boljšim nadzorom zaradi elektromehanskega nadzora sklopke in z ‘boljšim stikom’, ki voznikom omogoča gladko pretikanje.

Na voljo pri Smartstream bencinskih in dizelskih EcoDynamics+ blagih hibridih
iMT bo prvič predstavljen pri modelih z blagim hibridom in Kiinimi najnovejšimi motorji Smartstream. Prvi tovrstni model bo Ceed (vse karoserijske različice) z EcoDynamics+ izvedenkami, ki ga poganja 1,6-litrski CRDi dizelski motor z blagim hibridom. iMT bo na voljo tudi pri izboljšanem Riu EcoDynamics+, ki jeseni pripelje v Evropo z novim 1.0 T-GDi bencinskim motorjim in blagim hibridom. Novi menjalnik bo do konca letošnjega leta dobil svoje mesto tudi pri ostalih modelih Kie.