avtotrade header img

KIA EV6 JE AVTO LETA 2022 V IZBORU ‘WHAT CAR?’

EV6 obenem postal tudi električni SUV leta 

Šele drugi električni avto, ki je postal avto leta – prvi je leta 2019 bil Kia e-Niro
Kia Sorento izbran za vlečno vozilo leta 2022

Električni križanec Kia EV6 je skupni zmagovalec izbora za Avto leta 2022 prestižne britanske revije ‘What Car?, poleg tega pa je postal tudi električni SUV leta.

Šele drugi električni avto, ki je postal avto leta – prvič je to leta 2019 uspelo Kia e-Niru 
Ta zgodovinska zmaga za Kiino prvo namensko električno vozilo je šele drugi primer, da je električno vozilo zmagalo na izboru ‘What Car?’ Leta 2019 je naslov zmagovalca pripadel e-Niru.

Najnovejše priznanje Avto leta za Kio EV6 je nadaljevanje rekordnega prejemanja nagrad in priznanj strokovnjakov vodilnih mednarodnih medijev v zadnjih 10 mesecih, odkar je ta Kiin model po globalni premieri zapeljal na ceste. Med njimi sta tudi zmaga v kategoriji ‘Premium’ na podelitvi nagrad za Nemški avto leta in nagrada Top Gear za križanca  leta. EV6 je tudi v ožjem izboru za Evropski avto leta 2022, katerega zmagovalec bo znan 28. februarja.

»EV6 združuje ogromen realen doseg s sposobnostjo polnjenja pri hitrostih, ki jih noben tekmec ne more dohiteti, s čimer se uspešno sooča z dvema največjima pomislekoma, ki jih ljudje še vedno imajo glede električnih avtomobilov. Še več, Kia je z uporabo nove platforme lahko izkoristila prednosti kompaktne velikosti električnih motorjev in izdelala avtomobil, ki je izjemno prostoren in praktičen,« je povedal Steve Huntingford, urednik revije ‘What Car?’. “K temu dodajte zmogljivosti, izjemno prefinjenost, konkurenčne cene in eno najboljših jamstev – vse to pomeni, da osupljivi EV6 ni le videti kot da prihaja iz prihodnosti, temveč prihodnost že danes tudi predstavlja.”

Jason Jeong, predsednik Kia Europe, je komentiral: »Za Kio je velika čast, da je na letošnjem izboru ‘What Car?’ osvojila nagrado za avto leta. EV6 so kupci in mediji po vsej Evropi izjemno dobro sprejeli zaradi njegovega impresivnega dosega vožnje v resničnem svetu, možnosti zelo hitrega polnjenja, drznega dizajna in vrhunske notranjosti. Vznemirljivo je, da je EV6 šele začetek nečesa, kar prihaja iz Kie, ko nadaljujemo svoje potovanje do elektrifikacije – z enajstimi novimi električnimi modeli do leta 2026.”

EV6 prinaša moč dolgega dosega brez emisij, 800-voltno zelo hitro polnjenje in značilen slog na trgu križancev in športnih terencev. EV6 lahko doseže do 528 kilometrov dosega z enim polnjenjem v kombiniranem ciklu WLTP, medtem ko napredna tehnologija polnjenja 800 V omogoča polnjenje od 10 do 80 odstotkov napolnjenosti baterije v samo 18 minutah.

To je Kiino prvo namensko baterijsko električno vozilo in dokazuje vznemirljiv potencial Kiine nove električne globalne modularne platofrme (E-GMP), ki bo do leta 2026 na trg pripeljala šest izključno električnih modelov. Kia želi v celoti elektrificirati svojo modelno ponudbo v Evropi do leta 2035, drugi ključni trgi po vsem svetu pa bodo sledili do leta 2040.

Kia Sorento izbran za vlečno vozilo leta 2022
Poleg EV6 je bil nagrajen tudi SUV Kia Sorento, ki je prejel nagrado ‘What Car? za vlečno vozilo leta’, ki so jo podelili v sodelovanju z britanskim klubom za kampiranje in karavaning. Sorento 2.2 CRDi z osemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko je žirija izbrala kot idealen avtomobil za tiste, ki želijo vleči počitniške ali tovorne prikolice. Zmogljivi dizelski motor Sorentu omogoča, da vleče do 2.500 kilogramov tovora, SUV pa ponuja tudi do sedem sedežev, prostoren kabinski in tovorni prostor ter tehnološke in priročne funkcije, ki zagotavljajo udobje vsem sedmim potnikom.

Nagrada What Car? Avto leta
Revija ‘What Car?’ vsako leto razglasi najboljše nove avtomobile v več kategorijah. Avtomobile žirija preizkuša s primerljivimi konkurenčnimi modeli, na cestah in na posebnem testnem poligonu. Med vsemi zmagovalci kategorij nato izberejo skupnega zmagovalca, ki tako postane Avto leta.
Preizkusite Kio.