avtotrade header img

IZŠLA KNJIGA O VPLIVNEM AVTOMOBILSKEM OBLIKOVALCU PETRU SCHREYERJU (KIA)

Knjiga je prva sodobna študija o Schreyerjevi viziji in oblikovalski filozofiji

Schreyer velja za vizionarja, ki je preoblikoval Kio in zasnoval njene značilne modele

Knjiga Roots and Wings (Korenine in krila, založba gestalten) o Petru Schreyerju je besedilo o življenju in zapuščini enega najbolj vplivnih avtomobilskih oblikovalcev. Kot predsednik in vodja oblikovanja v avtomobilski skupini Hyundai Motor Group, ki jo poleg Kie sestavljata sestrski znamki Hyundai in Genesis, je bistveno vplival na oblikovanje Kie in Hyundaija ter jima dal značilno identiteto. Razvoj navdihujoče oblikovalske identitete je uspešno preoblikoval obe znamki in oblikoval Genesis kot tretjo avtomobilsko znamko te skupine. Schreyerjevi najbolj opazni dosežki avtomobilskega oblikovanja so (gledano kronološko): Volkswagen Golf IV, Volkswagen Beetle (novi), Audi TT, Kia Stinger ter Hyundai NEXO.

“Peter Schreyer ni le izjemen oblikovalec, temveč tudi nekdo, ki je zmožen vzbuditi močna čustva ,” je dejal Euisun Chung, izvršni predsednik Hyundai Motor Group. ” Verjamem, da bo njegova zgodba, ki s svojo neomajno filozofijo presega ovire vzhodnega in zahodnega sveta, motivacija za vse nas.”

Peter Schreyer: od skromnih začetkov do vodilnega avtomobilskega oblikovalca
Peter Schreyer, rojen leta 1953 v Bad Reichenhallu v Nemčiji, je že od malih nog kazal zanimanje za umetnost. Po študiju industrijskega oblikovanja na Univerzi za uporabne znanosti v Münchnu in oblikovanja transporta na Royal College of Art v Londonu je več kot 25 let na različnih položajih delal za Audi in koncern Volkswagen.

Schreyer velja za vizionarja, ki je preoblikoval Kio in zasnoval njene značilne modele 

Leta 2006 je Schreyer prejel usodni telefonski klic s ponudbo, da se pridruži Kia Motors Corporation. Privlekla ga je redka priložnost, da iz nič ustvari oblikovno smer – ponudbo je sprejel in postal vodja oblikovanja pri Kii. Schreyer je bil prvi, ki je blagovni znamki prinesel močno oblikovalsko usmeritev in razvil strategijo znamke, ki se je kasneje spremenila v manifest. Imel je ključno vlogo pri preoblikovanju tako Kie kot Hyundaija v blagovne znamke, usmerjene v oblikovanje.

“Delo v Koreji je bilo zame zelo dobra izkušnja. V času, ko sem bil tukaj, sem se naučil veliko o sebi, svojih koreninah, ljudeh, ki sem jih imel čast spoznati in o edinstvenem odnosu med Korejo in Nemčijo. Načini, kako so stvari med seboj povezane in njihovi kontrasti me vedno navdihujejo kot oblikovalca,” je dejal Schreyer. “Vsak projekt sem zaključil z nasmehom na obrazu in vedno si prizadevam uresničiti naše sanje. Sem oblikovalec avtomobilov z vsem srcem in vselej sem imel srečo, da sem delal v svoji sanjski službi.”

Korenine in krila 
Skozi svojo kariero je Schreyer črpal navdih iz različnih virov, od umetniških gibanj, kot sta dadaizem in Bauhaus do vrste umetnikov, oblikovalcev in celo glasbe, zlasti na področju jazza. Schreyer – kot človek, ki zelo spoštuje tradicijo – se kljub temu nikoli ne boji razmišljati izven okvirjev, dati nov zasuk tradiciji ali združiti več slogov v nekaj povsem novega. Schreyer je v svojem delu pri Kii in Hyundaiju uspešno združil nemško oblikovalsko tradicijo s korejsko kulturo in oblikovanjem. Naslov Korenine in krila odraža njegovo spoštovanje tradicije in dediščine, hkrati pa zmožnost, da razpre krila in poleti v prihodnost, kar je znak pravega vizionarja.