avtotrade header img

IZBOLJŠANI KIA CEED – PRENOVLJEN VIDEZ TER TEHNOLOŠKE IN POGONSKE IZBOLJŠAVE

Kia Ceed 3. generacije je oblikovan, zasnovan in narejen v Evropi

Notranjost je moderna, premijska in vrhunska
Nadgrajeni Ceed dobil najnovejše tehnologije povezljivosti in udobnosti
Evropska proizvodnja se prične avgusta, prodaja sledi v jeseni

14.7.2021

Ceed, Kiin najbolje prodajani model, je dobil drzne in sodobne izboljšave za modelno leto 2022, vključno z dinamično in športno oblikovanimi detajli. 5-vratna kombilimuzinska, karavanska in shooting brake različica, ki bodo pri nas na voljo jeseni, razkrivajo povsem prenovljen prednji del, športni zadek, drugačna platišča ter osvežene barve karoserije in kabine. Kot odgovor na želje strank in avtomobilske trende so zdaj na voljo tudi novi motorji in menjalniki.

Kia Ceed 3. generacije je oblikovan, zasnovan in narejen v Evropi
Kia Ceed prinaša eno najsodobnejših ponudb v razredu C, kjer navdušuje s svojo izjemno privlačnostjo in trdnim ugledom, ki si ga je doslej ustvaril. Ceed, ki je že dolgo prepoznan zaradi svoje ključne vloge pri uveljavljanju korejske avtomobilske znamke v Evropi, je prvi model Kie, ki je bil oblikovan, razvit in narejen v Evropi ter posebej namenjen evropskim okusom. Model, ki predstavlja 28 % Kiine prodaje v Evropi, z vsemi svojimi različicami še naprej ostaja močan predstavnik Kie in se samozavestno postavlja ob bok najbolje prodajanim modelom, ki so desetletja dominirali v tem razredu.

Prenova prednjega dela in osvežitev zunanjosti za športen in dinamičen videz s pomlajenim in drznim oblikovanjem ter novim Kia logom

Pomlajena zunanjost govori o vitalnosti ter ustvarja sodobno in dinamično držo. Popolnoma prenovljeni prednji del prinaša Kiin novi logo s poenostavljeno grafiko imena, ki odraža slogan ‘Gibanje, ki navdihuje’. Posebna pozornost je bila namenjena razlikovanju vsake opremske različice (vstopna, PHEV, GT-line in GT), ki se bodo zdaj bolj razlikovale med seboj.

Ikonična tigrova maska, zaradi katere je Ceed postal najbolj prepoznavna Kia, je zaradi elegantnega in modernega videza nadgrajena s sijajno črno in satenasto kromirano zgornjo in spodnjo letvico v obliki krila. Priključno hibridne (PHEV) različice so dobile zaprto masko z agresivno obliko in kontrastnimi barvami. Ob straneh dve veliki reži za zajem zraka dajeta odbijaču bolj športen videz. Vzorec ‘krila’ se ponovi tudi na drugih delih, kot npr. na satenasti kromirani spodnji maski in stranskih letvicah, ki se raztezajo do prednjega kolesnega loka. Zadaj je glavni poudarek na enostavnosti Kiine nove značke in površini med LED lučmi, ki je »zlikana«, da se prilega elegantnemu novemu grafičnemu simbolu znamke. PHEV različica je poleg novega simbola dobila tudi novi črni sijajni difuzor na bolj športnem zadnjem odbijaču, ki se tako kot spredaj ponaša s satenastim kromom.

Nove polne LED žaromete, ki imajo po novem zaradi večje pojavnosti in varnosti tudi dnevne luči, so dobile vse različice Ceeda. Trije moduli v obliki puščic obkrožajo LED meglenko in dolge/kratke luči. Dnevne luči hkrati služijo tudi kot smerokazi. Petvratna kombilimuzina Ceed v različicah GT-Line in GT je dobila nove LED zadnje luči, sestavljene iz 48-delnega satovja z rdečo obrobo. Večfunkcijski moduli so postavljeni v petih vrsticah in prekriti z zatemnjenim steklom. Ob aktiviranju smerokaza LED luči v določenih vrstah svetijo sekvenčno.

Bok razkriva novo obliko aluminijastih platišč, ki so na voljo pri vseh različicah. V ponudbi je šest vrst, med katerimi so tri povsem nove: 16-palčna aluminijasta v srebrni barvi za osnovno različico, sijajno črna 17-palčna aluminijasta, ki so na voljo ekskluzivno pri GT-Line ter super športna 18-palčna aluminijasta platišča z rdečimi dodatki pri različici GT.

Za različico GT se bodo obračale glave zaradi nekaterih posebnih in kompleksnih izboljšav, kot so npr. rdeči dodatki spredaj, na boku in zadaj, ki poudarjajo športni značaj vozila. Značilna tigrova maska pri tej najprestižnejši različici je sestavljena iz dveh prepoznavnih delov – zgornji del je sijajno črno kromiran, spodnji ima rdeče poudarke. Spredaj ima odbijač GT-ja sijajno črno masko za zajem zraka z rdečimi detajli GT na vsakem koncu. Zadnji športni difuzor zaznamujeta dve izpušni cevi in značilni novi GT rdeči detajli. GT je zdaj dobil 18-palčna temna kovinska platišča z ekskluzivnim GT oblikovanjem z rdečim kolesnim pokrovom. Posodobljena je tudi ponudba barv karoserije, ki jih je kar 13, od tega so 4 povsem nove (Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray, Experience Green).

Notranjost je moderna, premijska in vrhunska

V kabini Ceeda voznika takoj pričaka chic notranjost, sodobne pomirjujoče barve, na otip prijetni materiali in videz, ki bo všeč vsem potnikom. Panoramsko strešno okno zagotavlja stik z naravo in ustvarja prostor, ki navdihuje.

Sedeži so na voljo v 9 različicah oblazinjenja, od tega so 4 nove. Na izbiro so med drugim črno semiš usnje s kontrastnimi sivimi (GT-line) in rdečimi (GT) šivi. GT-line in GT sta dobila novo prestavno ročico modernega videza, medtem ko je samodejni menjalnik z na otip prijetno ročico, prevlečeno s perforiranim usnjem, dobil pridih luksuza.

Notranjost Ceeda prinaša moderen slog s premijsko funkcionalnostjo in vrhunsko tehnologijo. Veliki 12,3-palčni zaslon na plošči z merilniki in 10,25-palčni zaslon na sredinski konzoli izboljšujeta voznikovo interakcijo z vozilom. Vsak vidik notranjosti je temeljito prenovljen z mislijo na uporabnost – tako npr. gumb elektronske parkirne zavore in ostali pripomočki slonijo na načelu ‘enostavno za uporabo, enostavno za videti,’ ki je osnova oblikovanja kabine.

Nadgrajeni Ceed dobil najnovejše tehnologije povezljivosti in udobnosti
Kia je namenila veliko časa in znanja ustvarjanju navdihujoče, sproščene in optimalne uporabniške izkušnje za vse, ki bodo potovali v novem Ceedu.  Voznik novi Ceed odklepa in zaklepa s pametnim ključem, motor pa prižiga ter ugaša s pritiskom na gumb. Možno je nastaviti dva vozniška profila spominske funkcije voznikovega sedeža, kar vedno zagotavlja maksimalno udobje. Informacijsko-zabavni navigacijski sistem je povezan z ozvočenjem JBL Premium z osmimi zvočniki in predvajanjem vsebine preko bluetootha, kar omogoča izjemno povezljivost med ljudmi in napravami. Karoserijski različici Sportswagon in ProCeed sta dobili dodatne funkcije, ki povečujejo vsakdanje udobje, kot so npr. zlaganje druge vrste sedežev s pritiskom na gumb ali pametno električno odpiranje prtljažnih vrat, ki zaznava prisotnost pametnega ključa in odpira prtljažna vrata, če se oseba s ključem nahaja za vozilom.

Pri posodobitvi Ceedove notranjosti so upoštevali vsak vidik udobja potnikov. Ogrevani sedeži (prednji so tudi hlajeni) nudijo udobje v mrzlih dneh, medtem ko visokotehnološka 2-področna klimatska naprava hladi vozilo v poletni vročini.

Povezljivost, ki navdihuje

Ljudje doživljajo svoja vozila kot podaljšek svojega življenjskega sloga in pričakujejo, da jim bodo različne tehnologije razpoložljive s klikom na gumb. Povezljivost izboljšanega Ceeda je več kot le telematika – Kia želi, da se bo voznik čutil povezanega z vožnjo, ostalimi potniki in vsemi uporabniki na cestah.

Voznika takoj pozdravi popolnoma digitalna 12,3-palčna inštrumentna plošča z izboljšano grafiko, naborom pomirjujočih barv in štirimi vzorci za prilagoditev merilnikov posamezniku, med katerimi je npr. možnost spreminjanja barv glede na trenutne vremenske razmere in del dneva. Poleg merilnikov je tu še osrednji 10,25-palčni zaslon z informacijsko-zabavnimi informacijami, navigacijo in povezljivostno telematiko.

Novost je tudi software, ki uporabnikom dovoljuje povezljivost z vozilom na daljavo prek aplikacije za pametne telefone Kia Connect, kar omogoča uporabo različnih pripomočkov za nadgrajeno interakcijo in razumevanje vozila. Nove funkcije povezljivosti med drugim vključujejo izboljšano delovanje Bluetooth iskalnika s pomočjo prepoznave glasu, povezovanje koledarja tretje osebe z navigacijo, spremljanje lokacije vozila na daljavo, ko ga vozijo drugi, ter zelo pomembno navigacijo zadnjega kilometra z obogateno resničnostjo. Priključni hibrid Ceed Sportswagon ima dodatne udobnostne pripomočke, npr. zmožnost začetka ali prekinitve polnjenja na daljavo.

Nova funkcija prenosa uporabniškega profila omogoča back-up njihovih Kia Connect nastavitev prek oblaka in prenos nastavitev z enega vozila na drugo. To je namenjeno strankam, ki pogosto menjavajo različna vozila s storitvami Kia Connect, kot so npr. flotni vozniki, ki uporabljajo flotna vozila ali družine, ki imajo v svojem gospodinjstvu več kot eno vozilo, opremljeno s storitvami Kia Connect.

Potniki lahko uporabljajo platformi Android Auto in Apple CarPlay z brezžičnim povezovanjem svojih pametnih telefonov prek 8-palčnega zaslona, ki predvaja zaslon njihovega telefona za boljšo uporabniško izkušnjo in skupno uživanje. Potnikom na zadnjih sedežih je povezljivost na voljo prek USB priključka na sredinski konzoli.

Najboljša vožnja doslej – po zaslugi najnovejših asistenčnih sistemov (ADAS) in najsodobnejših pogonov (motorji Smartstream, blagi in priključni hibrid)

Pomlajeni Ceed s svojimi različicami ponuja najvišjo mero varnosti, potovalnega udobja in parkirne asistence, zahvaljujoč izboljšanemu naboru naprednih asistenčnih sistemov (ADAS). Ti z zaščito potnikov in ostalih udeležencev na cesti zmanjšujejo tveganje in stres pri vožnji.

Prejšnji sistem opozarjanja na mrtve kote je zdaj zamenjala tehnologija aktivnega izogibanja. Ob aktiviranju smerokaza zaradi menjave voznega pasu novi sistem opozarjanja na mrtve kote (BCA) opozori voznika, če obstaja tveganje za trk z vozilom zadaj. Če se po opozorilu tveganje povečuje, BCA aktivno upravlja z vozilom, da se izogne trku.

Opozarjanje na zmanjšano zbranost voznika (DAW+) je izboljšano, saj po novem vsebuje opozarjanje na premik vozila spredaj, ki vozniku na zaslonu nudi vizualno opozorilo, da se vozilo spredaj odmika, npr. pri semaforju ali v prometni gneči.

Ostale funkcije ADAS, ki bodo na voljo pri različicah Ceeda, so sledeče: sistem za preprečevanje naleta (FCA), ki zaznava ne le vozila in pešce, temveč tudi kolesarje; sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LKA); pametno opozarjanje na omejitve hitrosti; ročni omejevalnik hitrosti in samodejno zasenčenje dolgih luči. Kiin etos ‘vidi bolje in bodi viden’ je prinesel nov dizajn dnevnih LED luči z vgrajenimi LED meglenkami. 5-vratna kombilimuzinska karoserijska različica je dobila tudi sekvenčne smerokaze na zadnjih LED lučeh, ki se razlikujejo glede na opremske različice.

Tehnologije ADAS, ki vozniku nudijo udobje, so tudi dobile najnovejšo nadgradnjo. Sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu 2. stopnje (LFA) lahko zdaj deluje tudi brez radarskega tempomata (SCC), ki ga lahko Kia ponuja tudi z ročnim menjalnikom. Pri predhodnikih je pritisk na zavorno stopalko izklopil SCC, kar je posledično izklopilo tudi LFA. Z novo ureditvijo bodo vozniki lahko pogosteje uporabljali LFA v različnih voznih situacijah, ko ne potrebujejo tempomata.

Parkirna manevriranja so prav tako izboljšana, zahvaljujoč prikazu okolice za vozilom (RVM), ki se aktivira s pritiskom na gumb za prikaz zadnje kamere. RVM je namenjen lajšanju vzvratne vožnje. Kamera z ločljivostjo enega megapiksla je v pomoč tudi pri priključevanju prikolice. Dodatno ima vozilo po novem RVM gumb, ki omogoča aktiviranje med vožnjo, ko želi voznik pogledati, kaj se mu približuje od zadaj. Potem, ko je vozilo parkirano, sistem za opozarjanje na ovire ob izstopu iz vozila (SEW) opozori voznika, če ob odprtih vratih zazna približevanje drugega vozila. Tudi sistem za opozarjanje na vzvratni prečni promet (RCCA) je nadgrajen. RCCA zdaj zazna tveganje ob približevanju vozila z leve ali desne strani in opozori voznika. Po opozorilu – če nevarnost še vedno obstaja – RCCA samodejno sproži zaviranje v sili ter tako prepreči trk.

Novi motorji kombinirajo zmogljivosti s prefinjenostjo in varčnostjo

Družina Ceed kupcem ponuja popolnoma sodobne pogone, vključno s priključnim hibridom (PHEV) in blagim hibridom (MHEV), z močjo od 74 kW do 150 kW (100 KM do 204 KM). Stranke Ceeda bodo lahko izbirale med turbo bencinskima (1.0 T-GDI in 1.5 T-GDI) in dizelskim motorjem (1.6 CRDi), ki si delijo Kiino motorno tehnologijo Smartstream.

Motorji Smartstream vsebujejo Kiino motorno tehnologijo s časovno spremenljivim krmiljenjem odpiranja ventilov (CVVD), ki optimizira zmogljivosti. CVVT je izboljšan tudi s pomočjo nizkotlačnega ventila za reciklažo izpušnih plinov (LP EGR), ki vrača nekaj vročih plinov iz motorja v zgorevalno komoro, da zmanjša izgubo zaradi črpanja in izboljša izkoristek goriva.

Novi 1,5-litrski motor T-GDi proizvajajo v Kiini tovarni na Slovaškem, kjer hkrati izdelujejo tudi vse člane družine Ceed. Ta novi Smartstream motor, ki nadomešča dozdajšnji 1.4 T-GDi, je na voljo v paru s 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (7DCT) ali s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (6MT) ter nudi 118 kW (160 KM), hkrati pa v zrak izpušča manj škodljivih izpustov.

Novi 1,5-litrski turbo bencinar je na voljo tudi kot blagi hibrid (MHEV), medtem ko je dizelski Ceed z močjo 100 kilovatov (136 KM) na voljo kot blagi hibrid, za katerega prenos skrbi inteligentni ročni menjalnik (iMT) ali  menjalnik 7DCT.

Prvič je tehnologijo MHEV in DCT dobil tudi 1.0 turbo bencinski motor, ki kupcem ponuja nadaljnje zmanjšanje škodljivih emisij. Tehnologija blagega hibrida (MHEV) poleg znižanja emisij prinaša boljši izkoristek, kar pomeni nižjo porabo goriva.

Različice PHEV poganja 1.6 GDi bencinski motor s 104 kilovati (141 KM), pri katerem za prenos skrbi 6-stopenjski ročni menjalnik. Ta pogon prihaja z baterijskim sklopom z zmogljivostjo 8,9 kWh, ki z enim polnjenjem omogoča brezemisijsko vožnjo na elektriko do 57 kilometrov.

Različice GT poganja 1.6 T-GDi motor, ki z menjalnikom 7DCT nudi športnih 150 kilovatov (204 KM). Vozniško izkušnjo si je mogoče prikrojiti po svoje s pomočjo obvolanskih prestavnih ročic in treh načinov vožnje: Eco, Comfort in Sport. Športni način GT je ekskluzivno namenjen izpolnjevanju pričakovanj voznikov GT-jev.

Menjalnik iMT ‘clutch-by-wire’ MHEV sistemom zagotavlja boljši izkoristek goriva in nižje emisije CO2, hkrati pa ohranja zabavno vožnjo, značilno za običajne ročne menjalnike.
Za prestavljanje bosta kupcem na voljo serijski 6-stopenjski ročni menjalnik ali čedalje bolj priljubljeni 7-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko.

Evropska proizvodnja se prične avgusta, prodaja sledi v jeseni
Proizvodnja izboljšane Ceedove družine se začne sredi avgusta v Kiini evropski tovarni (Žilina, Slovaška), prodaja pa se prične jeseni.