avtotrade header img

FIAT NOVI 500 PREJEL NAGRADO “RED DOT AWARD 2020”

Fiat Novi 500 prejel nagrado “Red Dot Award 2020”

Fiat Novi 500, prvo popolnoma električno vozilo skupine FCA, – je v kategoriji “Design Concept” prejel nagrado “Red Dot Award 2020”, eno najbolj zaželenih nagrad na področju industrijskega oblikovanja. Fiatov novi električni mestni avtomobil je sedaj pripravljen spremeniti mobilnost prihodnosti, s svojim nezmotljivim slogom, ki je preplet italijanske kulture, načina življenja »La Dolce Vita«, tehnologije in inovacij.

Slovesna podelitev nagrad “Red Dot Award 2020” je potekala preko spleta. Fiat Novi 500 je prejel nagrado v kategoriji oblikovanja konceptnih vozil, eni od treh kategorij tekmovanja za “Red Dot Design Awards”. Nagrade je podelila mednarodna žirija 21-ih svetovno priznanih strokovnjakov za oblikovanje.  Fiatov novi mestni avtomobil je prejel nagrado za odličen, edinstven dizajn, s katerim izstopa med konkurenco. Leta 2019 je to nagrado prejelo konceptno vozilo Fiat Centoventi.

Olivier François, predsednik družbe Fiat Brand Global, je izjavil: »Na osvojeno nagrado “Red Dot Award” sem zelo ponosen, saj je 500 vedno v koraku s časom. Spremeni se, ko se spremenijo potrebe družbe. Tako je bilo tudi pri tretji generaciji modela 500, pričakovano se je odzvala novim potrebam po mobilnosti.  Fiat Novi 500 je bil zasnovan, oblikovan in izdelan v Italiji in je avtentični izdelek skrbne domače izdelave.  Že od samega začetka je projekt Novi 500 s svojo pozitivnostjo preveval  Fiat in vanj prinašal energijo in ustvarjalnost. Ta italijanska ustvarjalnost in 63 let uspešne zgodovine modela 500, sedaj prinaša čisto nov, popolnoma električen, visokotehnološki in povezljiv avto, a še vedno 500: očarljiv, karizmatičen in sposoben uvajati spremembe, postaja predmet poželenja po mobilnosti brez emisij v pristnem Dolcevita slogu.«

V času, ko naj bi bila mobilnost bolj trajnostna, povezana in avtonomna, z vse strožjimi predpisi, je tretja generacija Fiata 500 zopet v ospredju tako v smislu oblikovanja, kot užitka v vožnji. Ne gre samo za revolucijo, ampak za “reinkarnacijo” duha, ki lahko spodbudi prenovo. Pravila in predpisi za pravo revolucijo niso dovolj, za to je potrebno nekaj ikoničnega in lepega: Novi Fiat 500.

Po besedah ​​Klausa Busseja, vodje oddelka za oblikovanje v skupini FCA za regijo EMEA: »Naš cilj je bil ustvariti  električni avtomobil z dušo, ki bo s svojo obliko močno izražal  italijanski slog in odseval  trendovske smernice, s svojimi “očmi” – prednjimi žarometi – in tudi z notranjostjo  Želeli smo narediti edinstven proizvod,  ki bo odraz italijanskega duha in tega, kako Italijani kot narod in Fiat kot znamka, znamo ustvarjati danes. Osvojena nagrada  “Red Dot Award” je velika čast za celotno ekipo, ki je sodelovala pri projektu Novi 500. ”

Nagrade “Red Dot Award” podeljujejo od leta 1955 in so danes ene najpomembnejših nagrad na področju industrijskega oblikovanja. Podeljujejo jih na področju treh kategorij (Product Design, Communication Design in Concept Design), namenjene pa so podjetjem, ki posebno pozornost posvečajo oblikovanju. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo neodvisni oblikovalci, predavatelji in novinarji, ocenjuje projekte na osnovi meril: inovativnost, kakovost, funkcionalnost in trajnost. Letos se je za nagrade potegovalo več kot 4.100 prijavljenih del iz 52 držav; prejelo jo je 187 izmed njih.