avtotrade header img

Ferrari bo izdeloval V-12 motorje, do prepovedi!

Auto Drive

  1. junij 2024

Ferrari, italijanski proizvajalec superšportnih avtomobilov, ki je nedavno predstavil avtomobil z imenom “12 Cylinders” (12 valjev), je napovedal, da bo nadaljeval proizvodnjo avtomobilov z V-12 motorji, dokler bodo predpisi to dopuščali.

V pogovoru za avstralsko publikacijo Car Expert je Emanuele Carando, direktor za trženje izdelkov in trženjsko inteligenco pri Ferrariju, zagotovil, da bo znameniti konjiček še naprej proizvajal atmosferske V-12 motorje, dokler pravni omejitve tega ne bodo onemogočile. Natančneje je dejal:

“Proizvajali bomo atmosferske V-12 motorje, dokler nam zakon tega ne bo več dovoljeval. Upamo, da bo zakonodaja v prihodnosti še naprej omogočala priložnosti, verjetno z delom na novem, bolj trajnostnem gorivu.”

Novi modeli Ferrari 12Cilindri Coupe in Spider imajo 6,5-litrski V-12 motor, ki lahko doseže do 9.500 vrt./min, čeprav tehnično lahko doseže 10.000 vrt./min. Ruggero Cevolani, vodja Ferrarijevega programa za V-12 motorje, je pojasnil, da je bila omejitev vrtljajev nastavljena na 9.500 vrt./min, da bi optimizirali dostavo moči in se izognili “upadu občutka konstantnega pospeševanja.” Preprosto povedano, daje prednost zmogljivosti in voznim izkušnjam pred zgolj doseganjem višjih omejitev vrtljajev.

Čeprav priznavajo, da bi lahko prisilno polnjen V-8 motor zagotavljal boljše zmogljivosti, Ferrari ceni čustveno in senzorično izkušnjo, ki jo nudi V-12 motor. Glavni oblikovalec pri Ferrariju, Flavio Manzoni, je komentiral, da se mora podjetje “boriti za ta motor”, da bi ga ohranili pri življenju čim dlje.

Ob tem Ferrari pričakuje pomemben premik k električnim vozilom (EV), pri čemer predvideva, da bodo EV predstavljali 40 odstotkov njihovih dobav do konca desetletja, hibridi pa dodatnih 40 odstotkov. Kljub temu je Ferrari prepričan, da bodo motorji z notranjim zgorevanjem (ICE) še naprej igrali pomembno vlogo, še posebej z napredkom na področju trajnostnih goriv.

Ferrari ni edini v svojem prizadevanju, da ohrani veličastni dvanajstvaljnik. Tudi druge luksuzne znamke, kot je Aston Martin, vlagajo v V-12 motorje. Prihajajoči model Vanquish, na primer, bo imel prisilno polnjen V-12 motor.